Seiko Alpinist SARB017 este un ceas pe care l-am urmărit de foarte mult timp. Având în vedere că se comercializează exclusiv pe piața din Japonia, a fost și destul de dificil de achiziționat. Trebuie să faci puțină muncă de cercetare și să ai și puțin curaj să-l comanzi (așa cum a avut colega de blog când mi l-a dăruit). Am să scriu în review câteva ponturi, astfel încât, dacă vrei, să poți cumpăra ceasul original la un preț rezonabil.
De ce Alpinist?
Seiko a introdus linia Alpinist în anul 1961. Aceasta a reprezentat prima intenție a producătorului nipon de a crea un ceas elegant, dar cu valențe sportive. Invenția gamei Alpinist a fost influențată de activitățile desfășurate de alpiniștii niponi pe crestele montane. Aceștia aveau nevoie în călătoriile lor de un ceas robust care să le indice ora cu precizie. De asemenea, este posibil ca apariția ceasurilor Alpinist să fi reprezentat un răspuns la existența celebrului Rolex Oyster Perpetual Explorer. Explorer-ul deja era pe piață din 1953, bucurându-se de notorietate mai ales după ce a devenit și primul ceas care a ajuns pe vârful Muntelui Everest (în expediția condusă de Sir Edmund Hillary și Tenzing Norgay). Însă, indiferent care au fost motivele începutului mărcii Alpinist, Seiko a îmbunătățit constant ceasul de-a lungul timpului.
- Prezentare generală
Acest model (SARB017) de Seiko Alpinist a fost lansat în anul 2006, devenind unul dintre cele mai populare modele. Este și normal, fiindcă particularitățile sale le poți găsi cu greu la alte ceasuri sub 2000 de lei.
Ambalajul în care sosește Seiko Alpinist SARB017 este destul de modest. În supra cutia albă inscripționată cu sigla Seiko se află o cutie gri în care ceasul este așezat pe lungime. În cutie se mai află cărticelele de instrucțiuni și garanție, precum și etichetele de prezentare în limba japoneză.
Ceasul vine cu o curea din piele de culoare maro închis, cu textură de aligator. Aceasta se închide cu o cataramă clasică, inscripționată și ea cu numele Seiko. Mărimea la anse este de 20 mm, potrivită pentru majoritatea curelelor. Din nefericire, cureaua din fabrică nu este calitativă. Este extrem de rigidă și inconfortabilă. Chiar și după mai multe zile de purtare, pielea curelei nu s-a lăsat deloc, ceasul stând foarte neplăcut pe mână. Dacă îți vei cumpăra acest ceas, primul meu sfat este: ia-ți altă curea și pe cea originală arunc-o imediat.
- Design
Carcasa este din oțel inoxidabil, având în mare parte un aspect lucios. Excepție fac zonele anselor, unde materialul este mat. Spatele ceasului nu este transparent, așadar mecanismul nu este expus. Capacul este pe filet, iar pe suprafața acestuia se află elementele de identificare ale ceasului. Tot aici se află logo-ul acestei linii, compus din trei munți la baza cărora este inscripționat cuvântul Alpinist. Coroana ceasului, prin care se modifică ora și data, se află în dreptul orei 3, fiind inscripționată cu litera S. Coroana este pe filet pentru a-i oferi ceasului o etanșeitate sporită. Sub ea, la ora 4, se mai afla o coroană bidirecțională care acționează inelul intern folosit cu rol de busolă. Carcasa este completată de un geam din cristal de safir. Geamul este plat, fiind foarte puțin ieșit în afara carcasei. Așadar, în caz de lovituri accidentale, geamul se poate deteriora ușor.
De departe, cadranul lui Seiko Alpinist SARB017 este punctul de atracție al ceasului. Combinația de verde cu auriu este foarte potrivită. Culoarea verde, care își schimbă ușor tonurile în funcție de lumină, mă duc instant cu gândul la crestele verzi ale munților. Indicii aurii sunt aplicați, orele pare fiind evidențiate cu cifre, iar cele impare cu forme triunghiulare. În dreptul orei 3 se află caseta datei ,afișată cu alb pe un fundal negru, fiind înrămată de un cadru galben.
Pe cadran se află sigla aurie Seiko, în culoarea alb fiind scrise cele mai importante caracteristici ale ceasului. Pe întreaga circumferință exterioară a cadranului se află o scală gradată foarte subtilă care indică minutele și secundele. Imediat după acest element se află inelul rotativ al busolei, acționat de coroana de la ora 4. Inelul are o ușoară înclinație pentru o vizibilitate sporită, iar punctele cardinale sunt ușor de identificat.
Limbile ceasului sunt deosebite și completează perfect design-ul ceasului. Atât orarul cât și minutarul par a fi inspirate din stilul gotic. Acestea sunt parțial transparente (semi skeleton) și conțin LumiBrite (alternativa celor de la Seiko la substanțele clasice fluorescente). Totodată, acest tip de vopsea luminoasă este aplicată atât pe vârful secundarului, cât și deasupra fiecărui indice orar. Astfel, substanța vizibilă în întuneric se încarcă rapid din surse de lumină externă și poate străluci foarte mult timp. Deși, cadranul este punctul forte al ceasului, combinația de culori îl face să nu poată fi asortat cu o gamă largă de curele. Nuanțele de maro, negru și uneori verde fiind cam singurele alternative.
- Mecanism
Ceasul Seiko Alpinist SARB017 funcționează datorită mecanismului calibru 6R15 cu armare manuală și automată. Acesta poate fi oprit complet pentru a putea seta ora exactă la secundă (funcție hack). De asemenea, conține 23 de rubine și are 21.600 de vibrații per oră. Într-adevăr, secundarul nu are cea mai lină mișcare, însă o vibrație mai mică înseamnă de obicei o uzură scăzută a componentelor. Calibrul 6R15 este protejat de sistemul Diashock, care este un mecanism de absorbire a șocurilor generate asupra componentelor ceasului. Toate aceste caracteristici ale mecanismului îl fac pe Seiko Alpinist SARB017 să fie mai robust și astfel să necesite vizite mai rare la ceasornicar pentru reparații.
În privința preciziei și autonomiei, Seiko Alpinist SARB017 are niște rezultate foarte bune. Conform Seiko, acest ceas ar trebui să aibă o abatere pe zi între -15 și +25 secunde și o autonomie de 50 de ore. În realitate, abaterea înregistrată cu ceasul meu a fost de -4.5 secunde pe zi. Un timp extraordinar, având în vedere că se încadrează aproape în intervalul C.O.S.C. (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) de -4/+6 secunde pe zi, standard pentru ceasuri premium precum Rolex, Omega sau Breitling. Cu privire la durata de funcționare cu o întoarcere completă, cel mai mult am înregistrat 48 de ore și 30 de minute.
- Preț și disponibilitate
Fiind un ceas destinat în principiu doar pieței nipone, Seiko Alpinist SARB017 este greu, dar nu imposibil de achiziționat din România. Prețul pentru un model nou variază între 400-450 dolari. Chiar și second hand, acest model își menține destul de bine prețul, fără a-și pierde foarte mult din valoarea inițială.
În România nu am identificat magazine care să vândă acest model ca nou. Folosit, nici atât. Așadar, singurele variante rămân magazinele online internaționale. Aici sunt de menționat două surse: Amazon și Seiyajapan. Ambele magazine sunt de încredere, cu o istorie solidă în comerțul online. Dacă îți comanzi din cele două magazine, probabil vei fi nevoit să achiți TVA și taxe vamale, în funcție de prețul achitat. Cu toate aceste cheltuieli, deja ceasul devine mult mai scump.
De aceea, o soluție ar fi să cauți ceasul cu atenție pe eBay. După ce ai verificat feedback-ului pozitiv al vânzătorului, trebuie să urmărești dacă acesta livrează din U.E. Este posibil să cumperi ceasul cu mai mult de 400 de dolari, însă costurile suplimentare sunt semnificativ mai mici față de varianta anterioară.
- Concluzii
Deși Seiko Alpinist SARB017 are părțile lui negative, toate celelalte caracteristici îl fac un adversar redutabil pentru ceasurile swiss made de aceeași valoare. Seiko a reușit să împacheteze într-o construcție solidă, un mecanism robust și precis și un cadran pe care ori îl iubești, ori îl urăști.
Tweet
4 comments
[…] SEIKO – [ seico ] […]
[…] este și printre cele mai importante. Eu, de pildă, nu am putut să includ în cele 33 de articole ceasurile, care ar fi trebuit să intre la accesorii. Dacă făceam asta, aș mai fi rămas doar cu 25 de […]
[…] sau Vacheron Constantin, în timp ce alții își doresc un Omega sau Zenith. Uneori chiar și un Seiko poate fi un grail watch. De ce nu? În al doilea rând, dacă ai fi la nivelul la care banii […]
[…] îndoială un ceas extrem de îndrăgit de pasionații din domeniu. Stilul său inconfundabil, caracteristicile și prețul au făcut ca modelul să se vândă foarte bine. Pe parcursul anilor au mai apărut […]