Un antreprenor din zona de turism declara ieri într-un articol că ne încurajează să cumpărăm și să dăm avans pentru vacanțe în străinătate anul acesta, căci agențiile sunt doldora de oferte care mai de care. Mno, eu acum înțeleg că trebuie să tragi tare ca să-ți păstrezi afacerile pe linia de plutire (chiar înțeleg 🙄), dar nu mai suntem nici noi atât de naivi. Sau…?
Nu contest că nu ar fi oferte excepționale în perioada asta și sunt sigur, sigur că vor fi oameni care se vor încumeta să plece în tot acest context imprevizibil. Mai ales în condițiile în care se estimează o creștere semnificativă a prețurilor biletelor de avion, dacă se impun măsuri de distanțare socială. Se va merge pe principiul: haide acuma, că cine știe când mai apucăm. Inclusiv noi aveam programată o plecare în vară, dar suntem din ce în ce mai înclinați să o anulăm din cauza incertitudinii cauzate de pandemie. Better safe than sorry. Ideea e că de câteva săptămâni suntem în discuții cu reprezentanții agenției de la care am cumpărat pachetul și ni se înaintează oferte, contraoferte, ultraoferte pentru toamnă, pentru la anul și așa mai departe. Dar când aduci vorba de restituirea sumelor, ți se aruncă în față textul cu noi am plătit deja furnizorii, banii au fost dați. De parcă eu am încheiat contractul cu furnizorul x sau y. Și după ce invoci clauze contractuale și articole legislative, te lovești brusc de o tăcere. De o tăcere care înseamnă un singur lucru: ia-ți adio de la bani.
Și aici mă întorc la declarația lui Anastasiu, care ne încurajează să încheiem contracte de turism cu anulare gratuită. Păi dacă agenția respectivă nu mai are bani nici să deschidă ușa, poți să ai tu și mama anulării gratuite, căci cu greu mai vezi banii înapoi. Desigur, te poți adresa instanței de judecată ca să-i recuperezi. Mult succes. Hei, îmi vei spune, dar agențiile au polițe de asigurare exact pentru situațiile astea. Mda, mult succes și aici. Apropo, din câte am citit, multe dintre asigurările storno oricum nu acoperă pandemiile. Good luck with that, too.
Sunt deja o grămadă de oameni care sunt în situații similare. Citiți comentariile acestui articol și veți vedea că unii au reușit să-și recupereze o parte din bani, alții încă mai așteaptă și doar câțiva au avut norocul de o rambursare integrală. În contextul în care președintele Comisiei Europene recomandă să nu ne facem mari planuri de vacanță pentru vară, iar oamenii de știință spun că va urma un nou val de Covid-19 în iarnă, nu știu dacă să-i cred pe ei sau pe Anastasiu.
Întrebarea rămâne totuși: voi vă mai cumpărați vacanțe în străinătate pentru acest an?
Tweet
6 comments
Oh, man. Și chiar îmi plăcea Dragoș Anastasiu… Not anymore.
Fie nu gândește, fie e foarte șiret.
Mă îndoiesc că-și va petrece cineva vacanțele comfortabil anul ăsta. Ba cred că va fi greu și anul viitor.
Nu cred că vor fi prea mulți oameni întregi la cap care să se aventureze la vacanțe prea departe de casă…
Până la urmă omul își vede interesul. E cinic. Da, cu siguranța vor exista oameni care vor pleca, și nu-i blamez. Până la urma fiecare are libertatea să facă ce dorește, dar asumat. 😉
De obicei noi facem rezervare spre sfarsitul lui ianuarie / inceputul lui februarie. Anul asta am zis pas. Chiar ne gandim serios daca sa mai facem si vacanta anuala scurta de pe litoralul romanesc.
Și noi am rezervat tot prin iarnă. Totuși, n-aș spune pas cu totul la ieșirile prin țară. În străinătate sunt mai circumspect, având în vedere călătoria cu avionul, așteptatul prin aeroport, atracțiile care atrag turiști din toate colțurile lumii etc. Expunerea ar fi mai mare, cred eu.
Eu cred ca anul acesta vom vizita locuri mai ferite din Romania, la munte si poate spre final de vara in Grecia cu masina..dar mai vedem. O sa evitam plecarile cu avionul pana nu se stabilizeaza situatia pandemiei.
Te invidiez acum că ai deprins la timp urcatul pe munte. Păi n-aș merge și eu, dacă m-aș descurca cu treaba asta? 🙂 Avionul e și problema mea, că na…spațiu închis, oameni mulți…vedem cum mai evoluează lucrurile.