În poza de mai sus este meniul unui restaurant din București. Sincer îți spun că mi-a fost scârbă să pun mâna pe el. Covid-19 cred că era ultima mea grijă. Și nu e singurul restaurant cu meniuri deteriorate și murdare. Sunt sigur că te-ai mai întâlnit și tu cu exemple asemănătoare. Dar e de înțeles. E o bucată de hârtie, uneori plastifiată, care e frecată în fiecare zi de zeci, poate sute de persoane. Ideea e că atunci când meniul devine inutilizabil, ar trebui să-l schimbi cu unul nou. Logic! Asta dacă îți pasă de clienți. Până la urmă mi se pare că e cartea de vizită a oricărui restaurant. Acolo dai ochii prima dată cu prețurile și dacă ai un meniu curat, organizat și bine pus la punct, eu consider că așa e și servirea, curățenia pe la baie sau, mai important, în bucătărie.
Iar acum, pe vremea pandemiei, cred că patronii de restaurante au o ocazie perfectă să renunțe la meniurile clasice din restaurante. Le dă un brânci inclusiv statul, care spune așa:
se interzice transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă și, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință;
Și mi se pare foarte corect. Dintre toate obiectele care sunt pe o masă de restaurant, meniul e cel mai folosit și transmis cel mai des din mâna-n mâna. Mai întâi între participanții la aceeași masă și mai apoi la următorii clienți. Nu-mi spuneți mie că dezinfectează cineva meniurile clasice cu alcool, după fiecare folosire. Poate cel mult se zice în gând un #doamneajută și se merge pe burtă că vine clientu’.
Băi, și zău că nu e rocket science. Există o sumedenie de soluții la problema asta. Nu zic să pună o tabletă la masă ca să comand eu direct ce vreau, cum am văzut în Kuala Lumpur, că deja e SF. Dar un QR code pe masă ar fi mult mai elegant și mai ieftin de implementat. Acum mai toată lumea are un smartphone cu o cameră foto suficient de bună ca să recunoască simbolul și astfel fiecare client ar vedea meniul pe propriul telefon. Dacă ai un meniu mai simplu, pune-l pe un suport de farfurii de unică folosință, cum am mai văzut de altfel prin unele locații. Dacă ai plasme agățate de pereți, folosește-le pe post de meniuri și pune un slideshow cu ce servești. Astea sunt doar niște idei care mi-au venit în timp ce scriam articolul, dar cred că există mai multe alternative pentru toate bugetele. Trebuie doar puțină voință.
Tweet