Pornind de la acest articol pe care l-a scris Andrei, m-am tot gândit ce aș vrea să-l învățăm noi pe Tudor. Sigur că fiecare părinte își dorește să-i ofere o educație aleasă copilului său, să-i arate lecții valoroase de viață, să-l pregătească cât mai bine pentru ce va urma. Să-i împărtășească din experiențele proprii, sperând că el nu va lua aceleași decizii sau că va obține un rezultat mai bun.
Dar dincolo de asta, mi-am dat seama că cel mai important pentru mine este să simt că am făcut tot ce se putea astfel încât să cresc un copil independent, care să se poate descurca ușor singur, în tot felul de situații. Și-atunci am încropit o listă, cu ce aș vrea să-i oferim noi lui Tudor până la 18 ani. Mai poate fi îmbunătățită pe parcurs, sunt convinsă. Deci o țin deschisă.
Să știe să-și gătească singur măcar 4-5 feluri de mâncare. Astfel încât să nu trăiască doar cu cartofi prăjiți și brânză cu roșii într-o situație extremă, de tipul celei pe care o traversăm acum.
Să știe să-și spele singur vasele și hainele.
Să poată să-și coasă singur un nasture.
Să știe să-și calce singur cămășile. Dacă se descurcă cu astea, tricourile sau pantalonii vor fi floare la ureche.
Să știe să înoate. Dincolo de faptul că înotul mi se pare un sport senzațional, care te dezvoltă frumos, o astfel de abilitate îți poate salva și viața la o adică.
Să știe să meargă pe bicicletă.
Să știe să conducă mașina (bine!).
Să știe să se apere în caz de orice. Și fizic și verbal.
Să asculte. Activ.
Să poată schimba un bec sau o balama.
Să poată monta singur un dulap, deci să aibă habar să țină în mână (măcar) o șurubelniță.
Să joace șah și canastă. Sigur, orice joc de societate ajută, dar le-am ales pe astea pentru că la ele ne pricepem noi cel mai bine și putem să-l învățăm.
Să pescuiască. Și nu numai pentru că e mai bine să-i dai unui om o undiță decât peștele, ci și pentru că e o activitate recreativă și e nevoie în viață și de asta.
Să aibă grijă de un animal. Nu cred că există responsabilitate mai mare în copilărie decât îngrijirea unui animal de companie. Indiferent că e câine, pisică, papagal sau broască țestoasă, poți învăța foarte mult din interacțiunea cu un animal.
Să știe să planteze o floare sau un copac, că niciodată nu-s destule.
Să știe să economisească. Educația financiară mi se pare esențială în societatea actuală.
Să știe să folosească un instrument muzical. Dacă-i place și ce-i place.
Să știe să aleagă o floare, atunci când trebuie să o dăruiască. Știu, va fi o frază plină de misandrie, dar cei mai mulți bărbați n-au auzit că mai există și alte flori în afară de trandafirii roșii.
Să afle despre sex de la noi, din ambele perspective.
Vouă ce v-ar fi plăcut să învățați să faceți până la 18 ani? Sau ce v-ar plăcea să vă învățați copiii/nepoții?
Tweet