Ceasul reginei Maria-Antoaneta, în termeni mai specifici, este un ceas de buzunar Breguet „Grand Complication” referință 1160. Acest ceas are mai multe semnificații importante. În primul rând, la finalizarea ceasului acesta avea toate funcțiile cunoscute la acea vreme (1827). Apoi, destinatara lui a fost poate una dintre cele mai interesante regine franceze din toate timpurile. Și nu în ultimul rând, povestea impresionantă din spatele acestei bijuterii. Dar să o luăm cu începutul.
- 1774-1783
Maria-Antoaneta a urcat pe tronul Franței alături de Regele Ludovic al XVI-lea în anul 1774. La începutul domniei se pare că regina deja cheltuia sume foarte mari de bani pe îmbrăcăminte de lux, bijuterii și jocuri de noroc. Poate este de înțeles. La vremea respectivă Maria-Antoaneta avea doar 19 ani. Însă, asta se întâmpla în contextul în care Franța se afla într-o criză financiară acută. Și să nu uităm că ne aflăm cu puțin timp înainte de Revoluția Franceză (1789).
Pe măsură ce timpul a trecut, regina a început să se implice din ce în ce mai mult în viața politică. Ea a influențat foarte mult relațiile Franței cu state importante precum Prusia sau Austria. Ba chiar a înclinat balanța decisiv în Războiul de independență din America, ajutând la crearea S.U.A.
- 1783
Dată fiind opulența cu care era obișnuită regina, nu este de mirare că era o admiratoare a ceasurilor de lux. În special cele fabricate de Breguet. Abraham-Louis Breguet, originar din Neuchâtel, își deschide primul atelier în Paris în anul 1775. El este luat sub tutela lui Abbot Joseph-François Marie, care îi facilitează legăturile cu aristocrația franceză. În anul 1783, Breguet însăși primește o comandă de la un admirator secret al Mariei-Antoaneta care dorește să-i dăruiască un ceas. Comanda a fost clară. Orice metale care pot fi înlocuite să fie din aur și funcțiile ceasului să fie cât mai multe și mai variate. Nu au fost impuse limite financiare sau temporale.
Gurile rele sau, mă rog, bârfele vremurilor de atunci spun că admiratorul secret ar fi fost Contele Hans Axel von Fersen. Contele și Maria-Antoaneta se întâlniseră pentru prima dată în adolescență, și de atunci se pare că viitoarea regină îl plăcuse. Însă doar mai târziu relația acestora a devenit mai serioasă, atunci când, regină fiind, Maria-Antoaneta l-a invitat în cercul ei restrâns. Având în vedere că deja apăreau zvonuri că nobilul este amantul reginei, acesta a fost nevoit să accepte o misiune în America.
- 1783-1793
În ultimul deceniu de domnie, regina a scăzut în popularitate. În special, din cauza mai multor reforme politice și fiscale care au eșuat. Pe acest fond s-a dezvoltat și celebra Revoluție Franceză care a dus la abdicarea reginei. Aceasta a fost la început nevoită să se mute într-un alt palat din Paris, sub protecția gărzilor revoluționare aflate sub comanda lui La Fayette. Apoi a fost ținută prizonieră multă vreme. Deși au fost mai multe încercări de evadare cu ajutorul simpatizanților reginei, acestea s-au dovedit a fi niște eșecuri.
Pe măsură ce Revoluția Franceză lua din ce în ce mai multă amploare, regina a fost trimisă în judecată. Se pare că procesul a fost doar de fațadă, pentru că regina era considerată deja vinovată. Aceasta a fost acuzată printre altele de: înaltă trădare, conspirație, incest și organizare de orgii sexuale. Multe dintre acuzații au fost doar niște invenții. În urma judecării, Maria-Antoaneta a fost executată în anul 1793. Pe fondul acestor întâmplări, Revoluția Franceză devenise deja o mișcare importantă, cu ajutorul căreia cunoscutul Napoleon Bonaparte a devenit Împăratul Franței.
- 1827
Și cu ceasul ce s-a întâmplat? Acesta a fost finalizat abia în anul 1827. Așadar, la 34 de ani de la dispariția reginei. Bijuteria a fost atât de dificil de produs, încât Breguet însăși a decedat (în 1823) înainte să-l definitiveze. Ceasul a fost terminat de fiul lui Breguet, Antoine-Louis, 4 ani mai târziu. Pentru confecționarea ceasului au fost folosite materiale precum: aur, platină, rubine și safire. Ceasul are o carcasă de aur și un geam mare prin care poți vedea toate mecanismele interioare. Acesta afișa toate complicațiile existente la vremea respectivă: calendar perpetuu, cronograf, autonomie, oră, termometru, alarmă tip clinchet și rezistență la șocuri. Toate acestea într-un ceas mecanic cu 823 de componente. Fără îndoială, acest ceas a reprezentat o inovație în istoria orologeriei.
- 1827-1983
Pe parcursul a mai bine de 150 de ani, ceasul reginei Maria-Antoaneta a trecut prin mâinile mai multor proprietari. Până în 1887, ceasul a fost păstrat de Breguet. Apoi a fost vândut către Sir Spencer Brunton. În anul 1920 a ajuns în colecția unui expert Breguet. Iar începând cu 1925 a fost expus la un muzeu din Ierusalim (L.A. Mayer Institute for Islamic Art). În 1983 ceasul a fost furat din cadrul muzeului.
- Anii 2000
În anul 2005, ceasul original încă era dat dispărut. Astfel, șeful companiei Swatch împreună cu cei de la Breguet au decis să facă o copie fidelă a ceasului Mariei-Antoaneta. Acesta a fost finalizat în 2008, fiind expus într-o cutie realizată din stejarul preferat al reginei de la Versailles. Doar că în 2007 ceasul original a fost recuperat în stare perfectă. În prezent, acesta se află la același muzeu, într-un seif securizat.
Ceasul reginei Maria-Antoaneta este considerat unul dintre cele mai scumpe ceasuri din lume, evaluat la 30 de milioane de dolari.
Întâmplător sau nu, istoria și ceasurile au foarte multe lucruri în comun.
Tweet