Ieri s-a încheiat a 23-a ediție a Jocurilor olimpice de iarnă desfășurate la Pyeongchang, în Coreea de Sud. Ocazie perfectă pentru a pune în revistă cele mai interesante momente petrecute pe parcursul celor 16 zile de competiție.
- Tessa Virtue & Scott Moir (patinaj artistic);
La 28 de ani, și respectiv 30, cei doi canadieni au devenit cel mai medaliat cuplu din istoria jocurilor olimpice. Au câștigat la această ediție 2 medalii de aur, deținând în total 5 titluri olimpice. Reprezentațiile lor au fost atât de bune, încât au doborât chiar și un record mondial la punctaj.
- Mirai Nagasu (patinaj artistic);
Rămânem la același sport ca să pot menționa și performanța acestei patinatoare. Ea a reușit să execute un Triplu Axel, devenind astfel prima femeie de origine americană care a reușit să facă săritura asta la jocurile olimpice. Dacă te întrebi cumva, Tonya Harding a fost prima din S.U.A. care a executat aceeași mișcare, dar într-o competiție la o scară mai mică. Chiar dacă a făcut un Triplu Axel, Nagasu nu a reușit să câștige titlul olimpic.
- Elizabeth Swaney (schi freestyle);
Schioarea de origine americană a concurat pentru Ungaria la această ediție. Dintr-o dorință arzătoare de a participa la o olimpiadă, aceasta a profitat de o portiță din regulament ca să obțină un loc în competiție. Sistemul de calificări deficitar și lipsa concurentelor de la această categorie sunt doar două dintre motivele care au ajutat ca Swaney să devină eligibilă pentru participarea la jocurile olimpice. Cum a făcut mai exact? A concurat în competiții ce nu aveau mai mult de 30 de concurente, pe parcursul a 2 ani. Se clasa apoi în primele 30, având grijă doar să nu cadă și să nu fie descalificată. A concurat pentru o țară care nu avea o reprezentantă la această disciplină. A devenit astfel prima persoană care a reprezentat Ungaria în acest sport. Swaney știe să schieze ca o schioare de weekend la Predeal. Dovadă că în programul ei nu a făcut nicio săritură, terminând astfel pe ultimul loc. Toată întâmplarea asta îmi aduce cumva aminte de Eddie The Eagle.
După o cursă de 15 km, pe ultima sută de metri, cei doi atleți au fost umăr la umăr. Amândoi s-au întins cât au putut de mult ca să treacă linia de sosire. Francezul Fourcade a reușit însă să câștige aurul olimpic, la milimetru.
- Kwang Bom Jong (patinaj viteză);
După ce a căzut, patinatorul în vârstă de 16 ani, din Coreea de Nord, a încercat să-l tragă după el și pe sportivul japonez. După acest incident, cursa a fost reluată. El a căzut și a doua oară, fiind ulterior descalificat.
- Ester Ledecka (schi super-G);
Sportiva cehă a reușit o performanță extraordinară, câștigând aurul olimpic atât la snowboarding, cât și la schi super-G. Mai interesant este că ea e mai degrabă cunoscută pentru prima activitate. Competițiile de schi nu sunt punctul ei forte, dovadă că nu a reușit să ia niciodată vreo medalie, iar clasările ei nu au fost foarte bune la acest sport. Însă, la această ediție a jocurilor olimpice a câștigat primul loc, la o diferență de 0.01 secunde față de locul doi.
- German Madrazo (schi fond);
Chiar dacă a terminat cursa pe ultimul loc, la distanță de 26 de minute față de primul clasat, atletul mexican a trecut linia de sosire extrem de bucuros și aclamat de spectatori. Inițial atlet de triathlon, Madrazo a început să se antreneze pentru schi fond la sfârșitul anului 2017, reușind să se califice pentru olimpiadă. Cea mai bună reprezentare a vorbei „uneori nu e important să câștigi, ci să participi”.
Tweet