Recunosc că ocazional mai mănânc și eu câte o shaorma sau un chebap. Om sunt. Însă, ultima dată când am fost la Dristor, în timp ce așteptam ca un băiat să strige „Următoru` bon!”, am observat ceva interesant. Nicio femeie nu pregătea shaorma. Și, treptat, am realizat că în multe din fastfood-urile de acest gen se întâmplă același fenomen. Și nu înțeleg de ce.
Să împăturești o shaorma nu pare să fie o muncă dedicată exclusiv bărbaților. Mai ales că româncele sunt, în general, recunoscute pentru abilitățile lor culinare, fiind niște bucătărese iscusite. Oare în această meserie femeile nu pot fi eficiente sau care-i ideea? Din curiozitate am căutat niște locuri de muncă pe acest subiect. Spre surprinderea mea, marea lor majoritate făceau referire la: „angajăm shaormar”, „căutăm colegi”, „angajez preparator shaorma”. Doar unul singur anunța încă din titlu că angajează băieți și fete.
Care e treaba? Sunt sigur că o femeie (în comparație cu un bărbat) care ar prepara shaorma ar fi mult mai politicoasă, mai atentă la igienă, și-ar aminti să amestece ingredientele și ar striga mult mai frumos „Următoru` bon!”. Cred că primul patron de shaormerie care va inversa rolurile și va avea numai femei la pregătirea shaormei va înregistra un succes mai ceva ca în zorii zilelor de weekend de la Dristor. Dar, până atunci, răspunsul la întrebarea mea râmâne încă un mister:
De ce nu pregătesc și femeile shaorma?
Tweet