M-am cam întrebat în ultima vreme un lucru: ce anume ne îndreptăţeşte pe noi să judecăm oamenii în funcţie de meseria pe care o practică? Adică, mai bine spus, de ce oamenilor din corporaţii/companii li se acordă din start credit şi sunt văzuţi ca persoane „de bine”, în timp ce instalatorii, tractoriştii sau gunoierii sunt desconsideraţi chiar înainte de a deschide gura? Pe unde s-a pierdut dulcea vorbă românească „meseria e brăţară de aur”? Şi de ce a devenit atât de importantă titulatura care este trecută pe cartea de vizită? Oare asta ne face mai frumoşi, mai deştepţi? Ba din contră, aş putea să spun.
Îngâmfarea legată de meserie o pot înţelege doar pe jumătate. Adică da, este meritul tău că ai învăţat, că te-ai zbătut, că ai căutat oportunităţi, că ai profitat de ele, că ai ştiut cum să-ţi pui în valoare calităţile, că nu te-ai plafonat, că ai continuat să înveţi, că ai continuat să te zbaţi. Dar cealaltă jumătate este meritul conjuncturii în care te-ai născut. Este meritul oamenilor pe care i-ai avut pe lângă tine. Este meritul celor care ţi-au permis să profiţi de oportunităţi. Este meritul celor care ţi-au arătat cât de multe poţi face dacă înveţi, dacă persişti, dacă eşti pasionat. Păcat, însă, că nu ţi-au spus din timp şi unde poate conduce îngâmfarea.
Sunt oameni care nu au avut aceste conjuncturi favorabile. Persoane care au început să muncească de la 14 ani, pentru a se putea hrăni. Din păcate pentru ei, cărţile nu prea ţin de foame. Cel mult ţin de cald iarna, când sunt puse pe foc. Dar sunt de admirat, totuşi, că au găsit o cale de a supravieţui, fără a fi nevoiţi să recurgă la metode mai puţin ortodoxe.
Şi aceşti oameni, mai puţin culţi, aşa cum îi vezi tu, contribuie cumva la bunăstarea ta. Pentru că vidanjorul nu te lasă să te intoxici în propria ta casă. Iar conductorul de metrou te duce în siguranţă la birou. Pentru că instalatorul îţi repară ţevile, pentru a putea să faci din nou baie cu sare de mare şi spumă din belşug. Să facem un exerciţiu de gândire, aşadar, şi să ne imaginăm cum ar arăta viaţa ta fără ei. Viaţa noastră fără ei. Fiecare meserie îşi are, cumva, rolul ei. Iar oamenii care au decis să urmeze o anumită meserie, fie de plăcere, fie de nevoie, nu pot fi altfel decât de admirat.
Tweet
6 comments
Tractoristul, instalatorul sau mecanicul nu sunt neapărat oameni care nu au învățat! Sunt oameni care nu s-au zbătut, cărora nu le place să sacrifice timpul lor și eventualele libertăți personale de dragul unei cariere și a unui plus de bani. Asta nu înseamnă că sunt mai proști. Ci doar că nu-și doresc să stea 10-12 la birou și să nu le mai rămână timp pentru o bere cu băieții sau pentru un meci de fotbal!
Dar cand ai facut toata viata un lucru, nu stiu daca iti poti da seama de avantajele pe care le-ai avea, daca ai incerca si altceva. Sunt sigura ca sunt multi care nu au vrut mai mult, pentru ca s-au complacut intr-o anumita situatie. Dar sunt si persoane care nu au vrut mai mult, pentru ca nu au putut mai mult.
Bravo!
Meseria la noi in RO , e un subiect foarte controversat.Daca muncesti e ok, daca nu muncesti esti aiurea, daca muncesti ca orice om normal esti de apreciat dar totusi se putea si mai bine , daca muncesti un pic altfel(IT, de acasa, videochat etc), esti foarte dubios …cum poti sa ii impaci pe toti?:)
experiente personale, pentru ca oamenii au tendinta de a generaliza
eu daca am patit ca zugravul sa vina beat in fiecare dimineata la ora 7 la lucrare, trag o concluzie superficiala ca marea majoritate a zugravilor… fac la fel
Cuvinte frumoaste am aflat pe pagina dumeavoastra. Va urez multa sanatate in in aceasta lucrare.