Pătura intelectuală din România contemporană. Mai există? Cine face parte din această pătură și cum anume îi recunoști? Care sunt criteriile care definesc intelectualul român actual? Ce știe și ce face el de fapt? Lucrează și, mai ales, în ce domeniu? Citește ziare și, mai ales, ce ziare? Citește bloguri și, mai ales, ce bloguri? Este conectat la știrile televizate? Cele de la ora 17.00 sau de la ora 19.00? Există un anumit tipar în care se încadrează și niște criterii la care răspunde cu brio? Reprezintă facultatea, masterul sau doctoratul terminat un punct de reper, atunci când discutăm despre intelectuali?
Sunt doar câteva dintre întrebările pe care ți le stârnește o discuție rapidă cu o octogenară educată, vorbitoare de 5 limbi străine, care scrie poezii și pictează, a citit mai mult decât ai crede că este posibil într-o viață de om și care pare mai conectată la viața politică actuală decât ți-ai fi închipuit. Prezența ei emană mixul perfect dintre îngâmfarea omului inteligent și modestia celui care a trecut prin multe. Fiecare cuvânt rostit pune în mișcare ridurile viguroase de sub ochi – semn că nicio vorbă nu este aleatorie, ci izvorăște dintr-o vastă experiență de viață.
M-a complexat și m-a uimit prin ușurința cu care vorbește despre trecut. Se bucură de zilele boeme ale senectuții, pentru a compensa fiecare minut mucegăit între pereții închisorii comuniste. Nu regretă, se pare, nimic. Poate doar faptul că astăzi poveștile ei nu mai prezintă la fel de mult interes. Este refugiată într-un sat, departe de sutienele colorate ale tabloidelor și de miracolele informaționale ale internetului. Știe, totuși, să-și folosească web cam-ul, pentru a-și vedea nepoții plecați la studii în America.
Astfel de persoane, pe care nu le întâlnești des în ziua de azi, decât dacă ești cu adevărat norocos, te determină să ai mari îndoieli asupra capacității tale de înțelegere. Mari îndoieli asupra snobismului intelectual care se propagă astăzi în rândul tinerilor care termină facultatea, citesc Kundera la terase și rumegă idei pertinente despre ultimele decizii guvernamentale. Astfel de persoane te determină să te uiți atent în jur și să te întrebi: câți dintre noi mai au puterea și timpul de a se extrage din vertijul cotidian, pentru a medita și-a reflecta și-a învăța și-a aprofunda și-a întreba și a nu-nceta să fie sincer cu el însuși?
Tweet