După mai bine de două luni, astăzi m-am așezat pentru două ore complete la laptop. Am fost ca o găină fără cap și nu știam de ce să mă apuc mai întâi. Voiam să fac niște comenzi pe Amazon și Asos, voiam să transcriu pentru blog toate notițele de pe telefon, să citesc diverse materiale răsfoite doar pe parcursul săptămânii, să salvez niște fotografii pe HDD, să caut un album foto, să mai dau niște mailuri și să lucrez la câteva texte. M-am lăcomit, pentru că m-am apucat de toate și n-am reușit să termin nimic de fapt. 🙂 În schimb, mi-am propus ca măcar acest post să vadă lumina zilei, să simt și eu o satisfacție.
Și pentru că tot discutăm despre organizare (sau lipsa ei), mă gândeam să împărtășesc cu voi un sistem excelent pentru planificarea săptămânală a meselor, pe care l-am descoperit pe blogul Florinei Badea, via Diana Mihăilă. De când cu Bebsi, cel mai dificil mi-a fost să acomodez gătitul în program. În primele săptămâni, ne-au salvat mamele noastre, care au mirosit gravitatea situației și au cărat săptămânal oale și caserole. Prilej cu care le și foarte mulțumesc pentru efort și implicare, a contat enorm. Dar era clar pentru toată lumea că situația nu putea dura la nesfârșit. Așa că m-am pus pe căutat soluții.
Nefiind o pasionată în domeniu, nu știu aproape nicio rețetă pe dinafară (dar măcar am o agendă frumoasă unde le notez pe toate 🙂 ) și zilnic mă loveam de corvoada întrebării: ”și astăzi ce mâncăm?”. Dădeam un search pe Google, găseam niște variante, dar era imposibil să nu-mi lipsească vreun ingredient de ici sau altul de colo și mă lăsam păgubașă. Cam asta era calea care conducea, invariabil, la a comanda. Wrooong, very wrooong. Până când am găsit soluția despre care vă spuneam mai sus.
Avem deja 3 săptămâni de când încropim planificarea săptămânală a meselor și până acum nu a dat greș, prilej cu care îi mulțumesc autoarei materialului, care mi-a deschis ochii. Cum procedăm noi?
Sâmbătă seara ne punem pe canapea și începe dansul. Într-un document deja formatat cu zilele săptămânii și cele 3 mese principale punem felurile de mâncare pentru săptămâna următoare, iar sub pregătim deja și lista de cumpărături (în funcție de ceea ce ne lipsește din casă). Facem puțin research, vedem de ce ne-ar fi poftă, ce se pregătește ușor și trecem acolo și rețetele, ca să le avem la îndemână. Iar duminică facem cumpărăturile în consecință.
Cele mai mari avantaje:
- economisesc foarte mult timp zilnic știind exact ce am de făcut și cât durează;
- am toate ingredientele în casă și la îndemână;
- mâncăm mult mai diversificat, pentru că ne alocăm timp de research;
- mâncăm și mai echilibrat, pentru că putem vedea dintr-o privire în ce zi sunt prea mulți carbohidrați, de exemplu, și înlocui sau muta preparatele respective;
- nu mai aruncăm la fel de multă mâncare ca înainte (dacă deschid luni laptele, de exemplu, marți introduc o rețetă care necesită lapte, astfel încât să-l consumăm în timp util);
- economisim timp și la cumpărături, știind exact ce ne trebuie și cât (înainte ne învârteam în jurul acelorași ingrediente).
Cele mai mari dezavantaje:
- timpul petrecut pentru încropirea meniului (după câteva săptămâni cred că va fi mai simplu, că putem începe să jonglăm cu preparatele deja găsite & testate);
- lipsa chefului (nu sunt mereu la fel de motivată, dar e important să nu stricăm planificarea, ca să nu dăm peste cap întreaga săptămână);
- lipsa poftei (nu se ”pupă” întotdeauna ceea ce credeai că vrei pentru o zi cu ceea ce vrei de fapt 🙂 ).
Până acum am ”călcat strâmb” de vreo două ori, recunosc. Dar îl găsesc extrem de util și am zis că merită să dau vestea mai departe.
Tweet