Deși sunt un mare fan al ceasurilor clasice, recunosc că mai port uneori și ceasuri smart, mai ales pentru funcționalitatea lor. Și pentru că tocmai s-a lansat Apple Watch 5, care m-a convins că merită din ce am citit până acum, am zis să văd ce poate. Deocamdată las mai jos primele impresii, o să revin cu un review complet după câteva săptămâni de teste.
Aspect
Varianta căreia îi fac review este din aluminiu, culoarea space gray, de 40 mm. Am ales această mărime, pentru că oricum sunt obișnuit cu ceasuri de dimensiuni reduse și mi se pare că este un model pe care îl pot purta în orice situație. Și este și foarte ușor. Are doar 59 de grame, împreună cu banda din silicon.
Ce este nou la acest model de m-a convins să-l cumpăr?
Display always on
În sfârșit, odată cu această versiune, Apple a introdus opțiunea ca ecranul să rămână aprins tot timpul. Până acum, ecranul se aprindea doar când făceai mișcarea naturală a mâinii de întoarcere a ceasului sau dacă apăsai ecranul ori butonul lateral. Nu e ceva inovator, evident, dar măcar începe să se apropie mai mult de ideea unui ceas clasic, care îți indică ora fără să fie nevoie de niciun artificiu. Și asta m-a încântat.
Aplicații
Apoi, au adăugat busola, ca aplicație de sine stătătoare. Utilă pentru cei care fac drumeții pe munte sau poate într-un city break, unde nu va mai fi nevoie să stai cu telefonul în mână să te uiți la hartă, căci vei avea tot ce-ți trebuie la încheietura mâinii.
Pe partea de activity tracking au adus câteva îmbunătățiri. Au mai adăugat activități noi pe care ceasul le poate urmări, cum este yoga, de exemplu. E fain că-l poți folosi și la înot, căci știe să înregistreze turele de bazin. Sunt bucuros că înregistrează chiar și agitația de la squash. 🙂
Printre noutățile minore ar trebui menționate: aplicația de măsurare a decibelilor (în caz că nimerim cu Bebsi la vreun concert 🙂 ), o aplicație de urmărire a menstruației și una care îți aduce aminte să mai și respiri (literally; chiar scria Roxana cu niște ani în urmă despre treaba asta, faptul că am uitat să respirăm cum trebuie).
În rest, celelalte aplicații de la versiunile precedente au rămas și pe Apple Watch 5: EKG, măsurarea pulsului, detectarea căzăturii, apel de urgență etc. Inclusiv conexiunea cu telefonul se face în continuare extrem de ușor.
Pe partea de hardware nu există noutăți majore. La design nu s-a schimbat nimic față de modelul anterior, dovadă că poți folosi curelele mai vechi și la Apple Watch 5. Pe lângă modelul acesta din aluminiu, Apple a mai lansat și variante de ceas din oțel inoxidabil, titaniu și ceramică. Deși sunt mai arătoase, nu mi se pare că merită să dai peste 1000 euro pe un ceas care va fi depășit din toate punctele de vedere peste 5 ani, în cel mai optimist scenariu. Ediția de anul acesta nu vine cu un procesor nou, dar are acum o capacitate de stocare de 32 GB, față de 16 GB de pe modelele vechi.
La prima vedere, Apple Watch 5 pare cea mai bună opțiune de smartwatch în intervalul de preț 400-500 euro. Pe lângă capacitățile de monitorizare a ritmului cardiac și a diferitelor activități fizice, designul minimalist îl face potrivit pentru orice ocazie. Dar, pe de altă parte, probabil că cel mai mare dezavantaj al ceasului de la Apple este că ai nevoie de un iPhone ca să-l folosești. 🙂 Așadar, dacă folosești iPhone și ești în căutarea unui smartwatch, Apple Watch 5 e o alegere perfectă.
Disponibilitate și cost
În România, Apple Watch 5 poate fi cumpărat de la Emag, F64 sau Evomag. Prețurile încep de la 2160 lei pentru modelul de 40 mm, din aluminiu, doar cu GPS. Eu l-am achiziționat de pe Amazon.de (2.200 de lei cu tot cu transport).
Sunt curios cât de mult timp va fi la mâna mea, având în vedere ceasurile clasice de care sunt foarte atașat. Mai mult ca sigur o să revin cu un update peste o scurtă perioadă de timp.
Tweet
2 comments
Foarte complex articolul. Mai ca ma faci sa imi cumpar unul.👏
[…] fac. Așa este și în acest caz. Mi se pare interesantă forma carcasei, care aduce așa un pic a Apple Watch. Dar și mai mult îmi place cadranul care este foarte bine echilibrat, iar contrastul dintre el […]