Având experiența de anul trecut (pe aceeași structură ne-am bazat și acum), ne-a fost mult mai simplu să punem pe hârtie gândurile pentru road trip Austria. Și chiar să ajustăm pe ici, pe colo lucrurile care puteau fi îmbunătățite de la vacanța precedentă.
Structura programului.
Anul trecut am avut 7 locuri de cazare pentru 12 zile de concediu. Ce înseamnă asta? Un maraton constant de scos bagaj din mașină, desfăcut bagaj, împachetat și băgat la loc în mașină. Și oricât de mult ne-am dori să eficientizăm procesul (ex: organizarea riguroasă a produselor de uz zilnic, să fie ușor de scos/băgat), tot este obositor. Plus o muncă de research asiduă pentru căutarea celor mai bune locuri de cazare din fiecare destinație, care să îndeplinească anumite criterii.
În Austria (fiind și distanțele oarecum mai mici și drumurile foarte bune – deci timpi scurți petrecuți între destinații) ne-am permis să facem niște ajustări și am procedat altfel. Ne-am ales trei puncte principale (două în Austria și unul în Slovacia), în jurul cărora am organizat excursii de o zi, astfel încât să apucăm să vizităm cât mai multe și mai diverse:
- Viena – prima destinație. Aici am stat 3 nopți și am avut două zile full dedicate orașului.
- Salzburg – a doua destinație. Aici am stat 4 nopți și din Salzburg am reușit să mergem în tot felul de zone incredibil de frumoase (Grossglockner High Alpine Road, turul lacurilor – Salzkammergut, Hallstatt, 5Fingers Observation Deck etc.). Ni s-a părut un nod excelent pentru toate punctele de interes pe care le vizam în vacanță.
- Bratislava – cea de-a treia destinație. Aici am stat 2 nopți și pentru noi a reprezentat mai mult o punte de trecere, astfel încât să scurtăm puțin drumurile și să ne dăm voie să ne mai odihnim între destinații. Din Bratislava am reușit să facem și o excursie la Parndorf, celebrul outlet.
În rest, au mai fost cazările din România. Dacă îți propui să pleci direct din București către vest este aproape imposibil să nu te oprești o noapte undeva, pentru că drumurile sunt execrabile, traficul intens și te obosește destul de mult toată povestea. Și nu asta ar fi ideea concediului, până la urmă. 🙂 Noi am avut un prim stop la Cluj, pe care l-am legat oricum de festivalul Electric Castle (super experiență și anul ăsta! 🙂 ). Și la întoarcere la Timișoara.
Deci, pe scurt, drumurile noastre au arătat cam așa: București – Cluj, Cluj – Viena, Viena – Salzburg, Salzburg – Bratislava, Bratislava – Timișoara, Timișoara – București. Asta înseamnă aproximativ 3500 km, cu tot cu excursiile aferente.
Bugetul.
Austria nu este neapărat o destinație ieftină, mai ales dacă alegi zonele super turistice (așa cum am făcut și noi, în mare parte). Totuși, per total, ne-a costat mai puțin aventura de anul ăsta decât cea din Croația, cu un raport calitate-preț mult mai bun (la cazare & mâncare). Sigur că sunt diferite complet cele două țări, dar nu avem alt grad de comparație momentan, pentru acest tip de vacanță.
Cazările mi s-au părut extrem de scumpe (ex: 174 eur/noapte la Salzburg), dar asta și din cauza faptului că am avut de ales dintr-o arie relativ restrânsă de opțiuni, ținând cont de criteriul esențial pentru noi: acces la parcare. Dacă cele mai multe unități de cazare nici măcar nu-ți pun la dispoziție această facilitate, altele te taxează îngrozitor pentru acest lux (ex: 22 eur/zi locul de parcare la hotelul din Viena). De ce? Pentru că e foarte complicat cu parcarea în aceste orașe (Viena și Salzburg) și atunci fie nu se leagă deloc la cap cu povestea, fie prevăd câteva locuri doar pentru cei dispuși să achite. Deci complicat și costisitor cu mașina din punctul ăsta de vedere.
Costurile de vizitare mi s-au părut, din nou, ridicate, față de alte destinații europene. Le voi lua pe rând în poveștile dedicate Vienei & Salzburgului.
În celelalte privințe te poți descurca ușor, în funcție de ce buget ai disponibil, că există opțiuni numeroase și pentru toate buzunarele de a lua masa în oraș, de baruri, terase, chioșcuri, fast food-uri și așa mai departe.
Research-ul.
Ca mai orice țară europeană care se respectă, și Austria are o infrastructură online foarte ușor de urmărit, dacă te interesează să vizitezi țara. Astfel:
- poți începe de pe acest site general, care îți oferă o perspectivă de ansamblu asupra lucrurilor pe care ai putea să le vezi pe teritoriul țării lor (cu versiune și în limba română): https://www.austria.info/ro; o să găsești de la sugestii de zone pentru relaxare până la recomandări potrivite pentru pasionații de drumeții sau de cultură; e de ajuns să-ți faci niște timp să treci prin toate și apoi să te chinui să reduci totul la un shortlist;
- de acolo, în funcție de ce-ți face cu ochiul, vei fi redirecționat spre site-uri dedicate pentru fiecare oraș/obiectiv/zonă în parte, după caz; pe noi ne-au ajutat înspre informare site-urile oficiale: wien.info/ro/, www.salzburg.info/en, www.salzkammergut.at/en, www.grossglockner.at/gg/en/index. Dar vei găsi, garantat, câte un site pentru absolut orice ai nevoie.
Alte aspecte practice de care să ții cont.
Vigneta. Pentru Austria: costă 9 euro pentru 10 zile și poate fi achiziționată de la cluburile auto ÖAMTC şi ARBÖ, de la chioşcuri şi benzinării. Atenție că ea trebuie să fie compostată cu data și lipită pe interiorul parbrizului – fie în marginea dreaptă, fie în spatele oglinzii retrovizoare, imediat ce ai intrat în țară. Mai multe detalii poți găsi și aici: https://www.austria.info/ro/informatii-suplimentare-date-de-contact/sosire-in-austria/calatoria-cu-automobilul-motocicleta/taxa-de-autostrada-vigneta-go-box.
Noi nu ne-am dezmeticit destul de repede cu povestea asta, am ratat singura benzinărie dintre vamă și Viena și stăm puțin cu teama amenzii. Dar asta este acum, se mai întâmplă și d-astea.
Pentru Slovacia: costă 10 euro pentru 10 zile. La o căutare mai amănunțită, am găsit pe un site oficial și detalii despre varianta electronică – mult mai practică și mai simplu de achiziționat: https://www.ndsas.sk/en/charging/electronic-vignette.
Limba germană este la putere. 🙂 Am dat peste multe locuri faine, care nu aveau meniul tradus și în limba engleză, deci, dacă nu știi germana, ține Google Translate aproape, să ai idee ce-ți comanzi de mâncare măcar. În Viena și în Salzburg n-ar trebui să ai probleme – cei mai mulți știu și engleză și înțeleg tot ce le spui, chiar dacă nu toți vorbesc fluent. Alții te ajută chiar să-ți traducă sau să-ți explice preparatele tradiționale din meniu. În alte zone, unde merg de obicei localnici, cel mult germani (cum este cazul Grossglockner High Alpine Road, de exemplu), este mai dificilă treaba.
Bis zum nächsten Mal!
Tweet