În vacanța de iarnă am urmărit pe nerăsuflate mai multe seriale pe Netflix. După ce am terminat și ultimele sezoane din clasicele Narcos și Black Mirror, am cam rămas pe uscat. Căutând ceva nou, am descoperit serialul Dark. O producție germană, care are deocamdată un singur sezon. Iar dacă ții la părerea criticilor, află că are review-uri foarte bune atât pe imdb, cât și pe Rotten Tomatoes. Cu toate astea, am dat play și chiar primele secvențe ale episodului pilot ne-au stârnit curiozitatea atât de mult, încât deja am terminat toată seria.
Acțiunea se petrece în Germania anului 2019, într-un mic oraș (Winden) în apropierea căruia se află o centrală nucleară. În Winden, un băiat a dispărut de câteva zile, iar în timpul acțiunilor de căutare unii locuitori vor descoperi câteva surprize interesante. Din câte am văzut, mulți compară Dark cu seria Stranger Things. Există într-adevăr câteva puncte asemănătoare, precum: copilul dispărut, centrala sau întâmplările bizare. Și cam atât. Părerea mea este că serialul Dark abordează din cu totul altă perspectivă acțiunea și firul narativ, îndepărtându-se de la ideea Stranger Things. Am sesizat mai degrabă câteva similitudini cu filmul Predestination.
Ce ne-a plăcut?
Fiind o producție germană, dialogurile sunt în aceeași limbă, așa că pentru cei care vor să exerseze este perfect. Cei neinițiați, nu vă speriați, deoarece Netflix are subtitrare și în limba română. Chiar e inedit să mai auzi un serial și într-o altă limbă decât engleza. Nu mai spun că germana, datorită tonului său profund, accentuează parcă toate replicile din serial.
În plus, suspansul este excelent construit. Lăsând la o parte intriga, tensiunea și misterul sunt susținute constant prin imagine, unghiuri de filmare și sunete. În privința sunetelor de fundal, acestea sunt atât de simple și totuși atât de apăsătoare în anumite contexte, încât te trec fiorii. Iar soundtrack-ul, deși e cam sărăcăcios, are câteva melodii bune, inclusiv intro-ul.
Dacă tot ai dat play, să-ți spun câte ceva și despre ce subiecte abordează seria. Am să încerc să nu fac spoilere, pentru că plănuiesc să fac un articol separat cu ele. Așa că dacă vrei chiar să nu știi absolut nimic despre acțiunea serialului te poți opri AICI.
Seria explorează foarte bine modul în care acțiunile noastre din tinerețe sau ale ascedenților noștri ne influențează viețile. Mai mult, se fac referiri la o multitudine de concepte științifice, mistice și mitice. De unele sigur ai auzit, iar, după ce ai terminat cu serialul, sigur vei căuta informații despre celelalte despre care nu știai. Și nu în ultimul rând, îmi place că apar multe ceasuri pe pracursul seriei, de toate tipurile și în toate formele. O să vezi tu de ce.
Ce nu ne-a plăcut?
Pe parcusrsul sezonului este destul de dificil să ții pasul cu personajele și cu firul evenimentelor în care acestea sunt implicate. De câteva ori, chiar am pus pauză doar să facem o recapitulare și să înțelegem corect ce tocmai se întâmplase. Este genul de serial pe care trebuie să-l mai revezi cel puțin o dată ca să observi tot tabloul. Te doare mintea după anumite faze, ce să mai. 🙂
Cumva, după vreo primele 5 episoade, îți cam dai seama ce se întâmplă. Astfel că după jumătatea sezonului deja intuiam care va fi deznodământul personajului x sau cum se va ajunge la situația y. Și cam aia s-a și întâmplat în mare.
În concluzie, cred că serialul Dark este unul foarte reușit. Suspansul este bine întreținut pe parcursul poveștii. Toate elementele intrigii se leagă excelent. Și cel mai important: te pune pe gânduri.
Sic mundus creatus est.
P.S. Un scurt mesaj din viitor, din 2020. Serialul Dark s-a încheiat deja și pot spune că merită toată atenția. Tot ce am scris mai sus e doar o picătura într-un ocean.
Tweet