Știrile despre taximetriști sunt multe și diverse. Inclusiv eu am scris despre acest subiect, ca un client fidel ce sunt. Mi se pare, însă, că oamenii nu disting foarte clar niște lucruri și este păcat. Internetul vuiește despre refacerea stației de taxi de la Gara de Nord din București, conform standardelor de bun-simț. Proiectul a fost scos la licitație și câștigat de o companie anume. Totul frumos până aici – admirabilă inițiativă. Mi s-a părut extrem de bizară, însă, abordarea de tipul ”de acum vor fi acceptați numai cei cu tarif normal, mic.” Ce înseamnă tarif normal, mic, într-o economie liberă? Şi, mai mult, asta înseamnă că tariful mare nu este normal?
Îi blamăm pe cei cu 3,5 lei/km? Pentru că, dacă este așa și numai în această situație, permiteți-mi să vă spun că este greșit. Conform legii, limita tarifară maximă impusă pentru astfel de servicii de transport este de 3,5 lei/km. Ai toate actele luate, autorizațiile bifate? Felicitări. Ești un taximetrist în legalitate, care are dreptul să-și exercite meseria, chiar și cu acest tarif. Am sesizat în numeroase cazuri că se fac anumite generalizări total eronate. Nu toți cei care au tariful de 3,5 lei/km sunt în ilegalitate și nu toți cei care sunt în ilegalitate au 3,5 lei/km. Există o mare diferență între cele două categorii de prestatori, ca să zic așa.
În continuare, ar mai fi două aspecte de care trebuie să ținem cont:
1. Tarifele foarte mici pe care le practică marile companii de taximetrie atrag după sine o serie de consecințe, de care am impresia că nu prea suntem conștienți. De câte ori te-ai urcat în taxi și în jurul tău mirosea a transpirat și a putred? Eu am trecut de numeroase ori prin această situație. De ce? Pentru că taximetriștii aceștia ajung să muncească 20 de ore pe zi, pentru a reuși să se întrețină și să-și plătească și dările. Și mă gândesc de multe ori dacă nu cumva îmi pun viața în pericol, urcându-mă în taxi în aceste condiții. Șoferii sunt obosiți, enervați, nerăbdători să ajungă la destinație și nu mai țin cont de minima de igienă a mașinii. Nu dau drumul la aerul condiționat vara și te lasă să te coci, pentru a nu consuma combustibil. Te înjură când sunt distanțe relativ mici, pentru că din banii pe care îi dai nu-și acoperă nici benzina. Nu toți, dar foarte mulți. Mi s-a întâmplat nu o dată ca taximetristul să-mi povestească despre stresul în care trăiește zilnic, despre puținele ore pe care le doarme, despre faptul că are colegi care dorm în mașină și se spală pe dinți în mașină, pentru a fi totul timpul pe poziții.
Nu mai spun că Bucureștiul este plin de taxiuri de Ilfov, deși taximetriștii trebuie să obțină licența în orașul în care profesează. Își pune cineva întrebări în privința asta? Poate. Se face ceva în privința asta? Nu prea.
2. Nu mă înduioșează deloc poveștile de tipul: ”tanti Xa a venit de la Cucuieți și a fost jecmănită. A plătit 30 de lei pe o cursă care face 6.” Tanti Xa trebuia să ia autobuzul, dacă nu ştie cum decurg lucrurile cu taxiurile şi cu tarifele diferenţiate. Sau să întrebe sau să se uite. Eu plec de la următoarea premisă: dacă nu știi ceva, întrebi. Te uiți, analizezi, abia apoi iei decizia. Mie de ce nu mi s-a întâmplat niciodată asta, oare? Pentru că fac mereu comandă de taxi, pentru că nu mă urc în orice mașină galbenă care îmi iese în cale, pentru că mă asigur că taximetristul respectiv are licență (bulina roșie de pe ușă). Da, mi se poate întâmpla să mă ocolească, să mă plimbe, să fie enervant. Dar asta este o altă poveste. Uită-te bine pe mașină înainte să te urci, dacă știi că nu-ți permiți orice fel de taxi. Dacă nu are tariful afișat, nu te urci. Atât de simplu. Dacă nu ești dispus să plătești 3.5 lei/km, nu te urci.
De asemenea, ar mai fi un lucru de subliniat aici: de ce ni se pare atât de normal să plătim o apă plată în Centrul Vechi, de exemplu, cu un adaos comercial uriaş (poate ajunge lejer şi la 12 lei sticla), în condiţiile în care serviciile nici măcar nu sunt pe măsura promisiunilor, dar ni se pare exagerat tariful de 3,5 lei/km pentru taximetrişti? Preţul combustibilului creşte, taxele cresc, dar tarifele rămân îngheţate.
Tweet
3 comments
Faza cu statia unica de taxi de la Gara a fost cumva “servita”. Desi s-a facut licitatie in acest sens, inscriindu-se cu caiete de sarcini cam 10 companii de taxi, doar una a participat la licitatie, castigatorul (Meridian).
Personal, nu am mers vreodata cu un taxi la 3,5/km si nu prea cunosc diferentele. Oricum, cred ca pe cei care practica astfel de tarife nu-i deranjeaza o cursa scurta,nu?:)Sincer, eu sustin ideea cresterii tarifului pe km care este in prezent practicat de majoritatea companiilor. L-as face macar 1,80-2 lei/km.
felicitari pentru articol si vreau sa spun ca acum ceva ani m-am urcat din gresala si la repezeala intr-un taxi see you tarif mai mare.m-am urcat la victoriei si cand am vazut ca la hilton aveam deja aproape 10 lei, l-am inrebat cat e tariful, mi-a spus, si l-am rugat sa opreasca ca sa cobor.am platit, am coborat si am luat alt taxi.atata timp cat pretul este in limita legala, nu vad ce ar fi de comentat.este o tara libera si fiecare are tariful lui.daca nu, zic sa ne intoarcem de unde am plecat, la monopol si comunism, asta ca tocmai a fost concertul lui roger waters si sunt inca see you mesajele in cap.
@Ben Dover: Nici nu as vrea sa intru in detalii despre cum a fost castigata licitatia de la Gara de Nord, sincer…
@Carmen: Din pacate, insa, oamenii sunt total dezinformati in privinta tarifului LEGAL. Intentionat sau nu, toti taximetristii care au 3,5 lei/km sunt stigmatizati si considerati a fi in ilegalitate. Nimeni nu se intreaba cum supravietuiesc, totusi, taximetristii cu tarif excesiv de mic.