Zilele trecute m-am reîntâlnit cu oameni dragi din VIP, pe care i-am cunoscut pentru prima dată acum 5 ani, în cadrul proiectului Personal Development School. Şi am început să mă gândesc ce impact major a avut asupra mea „înrolarea” într-o organizaţie studenţească. Ba mai mult, trecând pe hârtie o serie de argumente pro şi contra, am ajuns la concluzia că este mult mai bine să faci acest gen de voluntariat pe perioada facultăţii, decât să te arunci cu capul înainte pe câmpul muncii. De ce spun asta?
1. Procesul de învăţare. În cadrul unei astfel de organizaţii, poţi învăţa mult mai uşor. Oamenii au răbdare cu tine, îţi explică, îţi împărtăşesc din experienţa lor. Ei ştiu că tu nu ştii şi că te afli acolo tocmai pentru a experimenta, pentru a asimila informaţii şi pentru a pune întrebări. Nu intervine stânjeneala, pentru că toţi cei de vârsta ta se află în aceeaşi situaţie. La job, însă, cu totul altfel stau lucrurile. Pe umerii tăi se află presiunea mare a începătorului, care trebuie să pună întrebări. Mai greu, însă, pentru că toţi cei din jurul tău sunt afundaţi în task-uri şi trebuie să-ţi faci curaj pentru a-i întrerupe. Poţi avea noroc de colegi simpatici şi binevoitori, dar la fel de bine poţi nimeri într-un colectiv ostil, care te taxează pentru fiecare eroare/întrebare/nesiguranţă. Avantaj: organizaţia studenţească.
2. Oamenii. Într-o organizaţie studenţească vei întâlni oameni de aceeaşi vârstă cu tine, cu preocupări şi viziuni similare. Poţi lega prietenii strânse şi durabile, poţi aduna amintiri minunate din nopţile petrecute în club, la karaoke, la cărţi sau board games. De obicei, şansele de a-ţi întâlni colegii de facultate în cadrul organizaţiei sunt foarte mari – un alt plus, aşadar, dacă ne gândim la sfera intereselor comune. La job, însă, totul ţine de noroc. Există şi locuri colorate, dar şi spaţii terne şi rigide, în care nu ajungi să devii decât cel mult „cunoştinţă” cu omul cu care împarţi aerul zi de zi. La job există competitivitate, coate-n gură şi călcări pe coadă, avansări vizate şi măriri visate. Sunt alte interese la mijloc, aşadar, care pot periclita prieteniile. Avantaj: organizaţia studenţească.
3. Facultatea. Ei bine, da. În timpul facultăţii este recomandat chiar să treci pe la cursuri şi seminarii. De acolo vei lua poveştile, ideile, informaţiile extra. Cartea nu este niciodată de ajuns. Dacă faci voluntariat, chiar şi 100% implicat fiind, tot îţi permiţi să ajungi măcar la materiile care te pasionează. Oamenii înţeleg noţiunea de sesiune şi nopţi pierdute, te ajută, îţi dau sfaturi şi chiar îţi explică ce n-ai înţeles destul. La job, însă, programul e program. Dacă nu ai noroc de un şef înţelegător, atunci îţi vei da examenele, cel mai probabil, în toamnă. Într-un peisaj dezolant, cu un profesor enervat ca vacanţa lui s-a terminat prea devreme. Avantaj: organizaţia studenţească.
4. Banii. Nu mai are rost sa explic de ce. Avantaj: job-ul.
Prin urmare, nu regret nicio clipă alegerea făcută. Când m-am angajat prima dată (după terminarea facultăţii), aveam deja o minimă experienţă, cunoşteam deja câţiva oameni şi trecusem deja prin experienţe similare cu cele notate în fişa postului.
Tweet