Dacă în cartea precedentă am explorat puțin domeniul astrofizicii, de data aceasta am revenit cu picioarele pe pământ. În cartea Vă țineți de glume, domnule Feynman!, autorul cu același nume prezintă o sumedenie de întâmplări din viața sa, care, cumva, au o legătură cu știința în general și cu fizica in particular. Este un fel de biografie mixată cu știință. Richard P. Feynman, pe numele său complet, a fost un profesor și fizician de origine americană.
Recunosc că numele lui nu mi-a spus nimic când l-am auzit prima dată. Însă, după ce am citit cartea și am mai făcut puțin research pe net am aflat că omul a fost o somitate. A participat la Proiectul Manhattan, a fost laureat al premiului Nobel pentru fizică în 1965 și autor a numeroase teoreme și diagrame. Vă țineți de glume, domnule Feynman! nu este o carte dificil de citit. Ba din contră. Este alcătuită din diverse povești, majoritatea fiind chiar amuzante. Autorul acordă un capitol destul de mare perioadei petrecute la centrul de cercetare a bombei atomice de la Los Alamos, New Mexico. Acolo a lucrat împreună cu oameni de știință importanți precum: Julius Robert Oppenheimer, Niels Bohr, Enrico Fermi sau John Von Neumann.
Si după acest scurt intro, iată și citatele care mi-au atras mie atenția:
Oamenii care nu învață înțelegând, ci memorând, au o cunoaștere fragilă.
Dacă îți spui “pot să fac asta, dar nu vreau s-o fac” e totuna cu a spune că nu poți.
Eram într-un restaurant din New York, mă uitam la clădiri și începeam să mă gândesc cât de mare e raza de distrugere a bombei de la Hiroshima…cum ar fi arătat strada nr. 34…toate blocurile astea pulverizate… Și, când vedeam oameni care construiau un pod sau o șosea, mă gândeam că sunt nebuni, că nu înțeleg nimic. De ce să facă lucruri noi? N-are sens. Dar, din fericire, ei au continuat să construiască vreme de patruzeci de ani. Așa că mă înșelasem, și ma bucur că ceilalți oameni au mers înainte.
Cartea Vă țineți de glume, domnule Feynman! costă cam 40 de lei și poate fi cumpărată de la Libris sau Elefant.
Tweet