După Plitvice, Dubrovnik a fost de departe destinația preferată din tot concediul. Și mă bucur mult că am ales să stăm aici mai multe zile, pentru că orașul are extrem de multe lucruri de oferit. Prin urmare, m-am gândit să pun pe hârtie top 10 lucruri pe care le poți face aici (din punctul nostru de vedere).
1. Să te plimbi pe zidurile cetății. Pentru 150 kuna/persoană (~90 lei), poți explora zidurile cetății, o plimbare care durează aproximativ două ore (cu tot cu opriri pentru admirat priveliștea, fotografii, hidratare etc.). Cred că cel mai frumos moment în care poți vizita zidurile cetății este chiar la apus, când se vede spectaculos de sus. Pentru că noi am nimerit zile caniculare, însă, am preferat să mergem dimineața, pentru ca drumul să fie cât mai suportabil (sunt foarte rare spre deloc zonele cu umbră).
2. Să stai la plajă. Dacă aștepți plaje întins cu nisip, un fel de Mamaia, Eforie sau Năvodari, este posibil să fi greșit destinația. Dacă te încântă, însă, o apă limpede, foarte curată, prin care poți vedea peștișorii cum înoată, atunci e locul potrivit. Noi am stat o zi jumătate la plaja Copacabana, situată la vreo 30 min de mers cu autobuzul de centrul istoric din Dubrovnik. Spre deosebire de alte plaje de aici, este puțin mai extinsă, intrarea în apă este lină și au și zonă de șezlonguri. În plus, prețurile nu sunt la cel mai ridicat nivel.
3. Să te pierzi pe străduțele din centrul vechi. Și ”pierzi” este cuvântul cheie de aici. Pentru că intri pe o stradă, care duce în alta. Bagi capul pe un intrând îngust și descoperi o mică plajă sau un bar cu o super priveliște. Mai mergi și ajungi în curtea interioară a unor case, după care dai peste o terasă sau un restaurant. Stai la masă și descoperi că în fața ta, în spatele zidului, este un cinematograf în aer liber. Sau pur și simplu găsești tot felul de magazine cu dulciuri, suveniruri, haine, bijuterii, mâncare, băutură, exchange și așa mai departe (Placa este strada principală din centrul vechi și vei găsi acolo absolut tot ce ai nevoie). Noi n-am folosit harta deloc în această parte a orașului, doar ne-am lăsat purtați după cum ducea drumul și m-am îndrăgostit, pur și simplu, de labirintul de acolo.
4. Să mănânci fructe de mare, extraordinar pregătite. Peste tot în Dubrovnik găsești restaurante bune, unde te poți bucura de fructe de mare delicioase și proaspete. E adevărat că în centrul vechi costurile sunt destul de ridicate, dar nu trebuie să-ți oprești căutările acolo. Noi ne-am folosit atât de recomandările Trip Advisor, cât și de recomandările proprietarului vilei în care am stat și am descoperit locuri mici, pitorești, cu mâncare excelentă. Strada Setaliste Kralja Zvonimira, de exemplu, oferă minim 15-20 de opțiuni de restaurante diverse. Și, tot în apropiere, există și restaurantul Madonna, unde fructele de mare au fost excelente de fiecare dată, iar prețurile chiar ok, comparativ cu altele (un platou imens cu fructe de mare și garnituri, două deserturi, o limonadă, o cafea și două beri ne-au costat aproximativ 50 de euro).
5. Să faci excursii cu vaporașul. Din Dubrovnik se deschid multe opțiuni de day-trips cu vaporașul: insula Lokrum (extrem de aproape), insula Mljet, insula Korcula, Kravice, Krka National Park, Mostar (Bosnia), Muntenegru și altele. Peste tot vei găsi tonete care vând astfel de excursii, trebuie doar să te hotărăști ce vrei. Noi am ales o plimbare cu vaporul, de o zi întreagă, pe Elaphiti Islands – Sipan, Lopud și Kolocep, cu oprire la Blue Cave, mai ales pentru că voiam și timp de bălăceală și stat la soare. Și nu am regretat deloc, pentru că am găsit pe Lopud cea mai frumoasă plajă din toată vacanța. N-am mers la renumita Sunj Beach, care are nisip și e destul de extinsă. Ci am decis să ne oprim pe plaja privată a hotelului Lafodia, unde sunt destul de multe pietre (papucii speciali sunt recomandați). Dar apa este incredibil de limpede și transparentă, atmosfera este foarte liniștită, iar peisajul de vis. Dintre cele 3, înțeleg că Sipan este cea mai mare și singura care are infrastructura necesară pentru transportul cu mașina pe insulă. Din ce ne-am plimbat noi și am apucat să vedem, însă, nu mi se pare la fel de spectaculoasă ca celelalte.
6. Să faci snorkeling. Și aici opțiunile sunt numeroase – poți merge într-o excursie organizată, fix cu acest scop. Sau îți poți lua, pur și simplu, un echipament minimalist, pentru a te descura pe cont propriu. Doar cu ochelari de înot la noi, am profitat de fiecare oprire a vaporașului în larg pentru a vedea peștișorii. Și eu nu am prea multă experiență, deci orice amator se poate descurca așa. 🙂
7. Să mai înveți câte ceva despre Game of Thrones. După cum intuiește orice fan GoT, care știe că Dubrovnik și Croația, în general, au servit drept platou de filmare pentru multe scene din film, tururile dedicate sunt disponibile la orice pas. Noi ne-am oprit să întrebăm, mai mult de curiozitate, ce implică un astfel de tur. Există mai multe variante, în funcție de ceea ce-și dorește fiecare să vadă/audă. Cel mai lung (din ce-am văzut noi) este turul numit ”From King’s Landing to Qarth”, durează aproape 3 ore și costă 30 eur de persoană (plus 50 kuna pentru intrarea la fortăreața Lovrijenac și 120 kuna feriboatul spre Lokrum). Există mai multe opriri, se fac paralele între peisajul real și cum a fost el transpus în film, între istoria Dubrovnikului și scenariul GoT etc. Și, bineînțeles, ca un spoiler al poveștii, la final poți face fotografii pe Iron Throne (despre care citisem de dinainte că se află pe Lokrum). Nouă ni s-a părut prea scump, însă, pentru ceea ce oferea, așa că am zis pas. Poate data viitoare. 🙂
8. Să petreci noaptea în port. După lăsarea nopții, Dubrovnik se transformă complet. Toate terasele și restaurantele sunt pline și animația atinge cote maxime. Mie mi-a plăcut foarte mult în port (Old Port), însă, de unde poți vedea toate luminile orașului. Dacă mergi până la cel mai înaintat punct al portului (trecând de St John Fort), o să descoperi că acolo se adună găștile să petreacă în beznă, să vorbească, să asculte marea sau pur și simplu să simtă vibrația orașului.
9. Să-ți faci exercițiile fizice. Ei bine, da, eu așa am resimțit toate drumurile din Dubrovnik. 🙂 Pentru că orașul are foarte multe scări de urcat și străduțe în pantă (unele destul de abrupte). Dar și pentru că nu poți să stai, când sunt atâtea lucruri de văzut.
10. Să mergi cu telecabina și să vezi orașul de sus. Am trecut-o pe ultimul loc din listă, pentru că noi n-am apucat să ne bucurăm de priveliștea de pe munte Srd, deși ne-am propus asta de câteva ori. Dar trebuie să fie pe listă, pentru că sunt sigură că panorama de acolo merită din plin. Pe site-ul oficial am văzut că un drum cu telecabina, pentru adult, costă 140 kune dus-întors (aproximativ 90 lei).
Tweet
1 comment
[…] noastră în Croația. Ne-am luat o excursie de-o zi pentru a vizita mai multe insule de pe lângă Dubrovnik și am plecat la drum cu un grup pestriț de oameni: francezi, spanioli, ruși și o familie din […]