La polul opus de rom-engleză, am sesizat că se dezvoltă un nou fenomen: complexul limbii engleze. Ceea ce este culmea este că el nu apare niciodată în vacanţele peste hotare sau în conversaţiile avute cu diverşi expaţi. Simptomele se activează doar atunci când eşti înconjurat de compatrioţii tăi.
Cum se manifestă acest complex? Încerci să eviţi contactul vizual cu persoana străină, pentru a nu risca să te întrebe ceva. Dacă, totuşi, ai ghinion şi trebuie să schimbi câteva cuvinte, atunci “molfăi” ceva repede, cât mai simplu şi mai la îndemână. Un “Yes, I know” sau un “Right” sau un “I don’t know” te poate scoate oricând din încurcătură.
Mai mult, deşi tu ai avea răspunsuri elaborate în minte, pe care le poţi formula coerent în engleză, te fereşti să le dai la iveală. Mai bine să fii sigur, decât să-ţi pară rău, nu-i aşa?
Când se manifestă acest complex? De obicei doar atunci când eşti înconjurat şi de compatrioţi de ai tăi. Dacă ai fi singur cu străinul, nu ai avea o problemă în a purta o conversaţie normală, care să nu te facă să pari limitat. Din toate punctele de vedere.
De ce se manifestă acest complex? Din sondajele făcute, am descoperit mai multe potenţiale motive, după cum urmează:
1. Îţi este frică de penibil. Nu vrei să faci vreo greşeală, care să atragă hohotele de râs ale celor din jur. Mai mult, o pronunţie greşită a cuvântului “cook”, de exemplu, te poate stigmatiza pe vecie. Străinul poate ţi-o mai iartă, dar colegul de birou nu va uita niciodată. Te vei trezi, probabil, de ziua ta cu un tricou imprimat, cu mesaj. 🙂
2. Compatrioţii te judecă. În timp ce străinii sunt impresionaţi şi fericiţi că ştii engleză şi se pot înţelege omeneşte cu tine, compatrioţii îţi taxează fiecare greşeală. Dacă nu eşti un vorbitor excelent, atunci cu siguranţă cineva te va atenţiona la un moment dat pentru te-miri-ce cuvânt. Şi replicile de tipul “Dar tu unde ai învăţat engleză?” nu sunt chiar rar întâlnite.
Ca o concluzie, atât aş avea de spus: dacă suferi de acest complex, este timpul să scapi de el. Cu cât vei exersa mai mult o limbă străină, cu atât o vei şti mai bine. Dacă taci, dintr-un motiv sau altul, te vei obişnui să te fofilezi mereu. Şi asta nu-ţi aduce nimic bun. Ba mai mult, vei pierde multe experienţe interesante.
Tweet