Dibette.
  • Home
  • Familie
  • Recomandări
  • Experiențe
  • Trips & Tricks
  • Ceasuri
  • Puțul gândirii
  • Sub cer liber
  • Contact

Dibette.

  • Home
  • Familie
  • Recomandări
  • Experiențe
  • Trips & Tricks
  • Ceasuri
  • Puțul gândirii
  • Sub cer liber
  • Contact
Experiențe

Bacșișul cel de toate zilele.

written by Dibette 11.03.2013

Când te afli la o reuniune extinsă, este destul de dificil să controlezi ce se întâmplă cu bacşişul. Fiecare lasă cât vrea/poate şi niciodată nu vei şti de unde survine lipsa de 2% din procentul consacrat de 10%. Am auzit de curând o poveste similară, urmată de un dialog deloc prietenos:

Chelnerul (întinzându-le bacşişul lăsat în notă): „La noi, serviciile reprezintă 10% din notă. Dacă este ceva ce nu v-a plăcut, vă rugăm să ne spuneţi.”

Ei: „Serviciile au fost excelente. Până acum.” Şi au luat banii şi au plecat.

Pornind de la această mică întâmplare, am ajuns să mă întreb cum s-a născut toată povestea cu bacşişul lăsat la restaurant/bar/club etc. Înţeleg…sunt locuri unde scrie negru pe alb că trebuie să te achiţi şi de plata serviciilor (10-12%). Dacă decizi să intri şi să rămâi, înseamnă că îţi asumi automat şi acest cost suplimentar. Dar unde nu scrie, de ce ne simţim responsabili să o facem? Mai mult, dacă nu este specificat nicăieri procentul „regulamentar”, de ce îşi permit chelnerii să te „tragă de urechi” şi să-ţi reproşeze subtil că ce ai evaluat tu nu este destul?

Cumva (şi ştiu că aici mulţi mă vor blama), eu nu sunt de acord cu bacşişul lăsat în locurile în care nu se specifică nimic despre plata serviciilor. De ce?

1. Sunt convinsă că serviciile sunt incluse deja în adaosul comercial al localului.

2. Mă enervează cumplit situaţia de la sfârşit, când se aduce nota. Întotdeauna există o mână-largă, care reproşează unuia cu arici în buzunar că ce a lăsat nu este destul. Şi începe o dispută fără sfârşit, pe care nu prea ai cum să o stingi.

3. Cei mai mulţi chelneri se achită doar de serviciile de bază: adus meniu, luat comanda, adus comanda, debarasat, adus nota. Mulţi nu ştiu să-ţi recomande, să-ţi explice, să te ajute. (se întâmplă chiar şi la restaurantele bârfite din buricul Bucureştiului).

La cele mai sus, aş mai adăuga ceva: dacă laşi bacşiş la restaurant, de ce nu procedezi la fel şi la supermarket? Doamna de la casă prestează şi ea un serviciu. Sau într-un magazin de haine? Dacă laşi la frizer, de ce nu şi într-un magazin de electronice, când îţi iei un televizor şi băiatul de acolo te consiliază? Sau când îţi faci abonament la metrou? Şi exemplele pot continua…

P.S.: Nu mai vorbesc de faptul că în România este un adevărat tabu să laşi monede. Indiferent cât de multe.

Sursa foto.

Bacșișul cel de toate zilele. was last modified: June 11th, 2017 by Dibette
Tweet
bacsis de 10%bacsis la restaurantbanichelner
5 comments
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Dibette

Roxana lucrează la o agenţie de PR, unde învaţă, creşte, râde, speră, cunoaşte oameni, iubeşte oameni, scrie texte, merge la întâlniri, stă pe Facebook, ţine telefonul aproape şi biroul mereu dezordonat.

previous post
Obsesia cuvintelor.
next post
Complexul limbii engleze.

You may also like

Misterul bancomatului.

D-ale jocului.

City break în București.

5 comments

Catalina 11.03.2013 at 10:27

Tocmai m-am intors de la nordici. Obisnuita cu obiceiurile de aici aveam tot timpul tendinta sa las pe masa bacsis si apoi sa ma lupt cu Juha sa ii iau inapoi pentru ca “la ei nu se face asa ceva”. “Angajatorul trebuie sa-si plateasca indeajuns salaritii cat sa nu fie nevoie de bacsis.

In aeroport la Munchen insa, la toate restaurantele si tarabele cu mancare era o cutiepe care scria tips. Ba chiar la un restaurant asiatic domnisoara care era la casa i-a spus clientului intinzandu-i restul: “and now, i keep half for me and you get half for you”, “glumita” pe care clientul nu a gustat-o deloc.

Reply
dibette 11.03.2013 at 12:31

Asta am observat si eu, prin excursiile mele de pana acum. Sunt orase/tari, unde iti aduc nota de plata finala (consumatie+plata serviciilor) si stii o treaba. Si sunt locuri in care iti aduc restul pana la ultimul banut. Ba mai mult, insista sa-i iei.
La noi, insa, s-a impamantenit cumva acest obicei si deja oamenii nici nu-si mai pun intrebari. A lasa bacsis la restaurant este un reflex aproape, desi nicaieri nu se specifica asta. In alte domenii, insa, nu suntem la fel de deschisi in a da bacsis si nu inteleg de ce. 🙂

Reply
Catalina 11.03.2013 at 19:26

Eu lasam cateodata fetelor pe care le plimbam de colo colo pana imi gaseam eu o pereche de pantofi care sa imi placa. Si daca erau amabile. Ca cele mai multe isi cam urasc jobul si in consecinta nu prea le face placere sa le “plimbi”.

Reply
mrrrr 11.03.2013 at 22:49

Extrema aceasta in care am ajuns noi se datoreaza faptului ca suntem tentati sa dam bacsis nu ca ar merita cel care primeste atentia ci mai de graba pentru ca ne este teama sa nu fim tratati mai rau pe viitor daca mai revenim in acelasi loc. De cate ori nu am auzit expresia “lasa mai mult ca mai venim pe aici” sau reversul ei “nu lasa nimic ca oricum nu mai calcam pe aici”…
Tehnic, conform dex, bacsisul se da in ideea in care vrei sa castigi bunavointa sau protectia cuiva. Acuma, daca stai sa o iei ad litteram, in calitate de client (in orice situatie) ar trebui ca bunavointa si protectia sa fie incluse in serviciul respectiv, ca doar de asta esti client si oricum platesti pentru ceea ce ti se ofera. In concluzie, lasam bacsis pentru a ne proteja intr-un fel “relatia” cu respectivul om care ne ofera serviciul in ideea in care credem ca o sa mai trecem pragul acelui loc.

Reply
dibette 11.03.2013 at 23:10

Pai cum a ramas cu vorba “clientul nostru stapanul nostru”? Bunavointa nu ar trebui sa vina doar pentru ca i-am calcat pragul? Aveam 1000 de optiuni dintre care as fi putut alege. Dar nu, eu am venit in ACEL restaurant si am decis sa-mi las ACOLO salariul. Si atunci: tot eu trebuie sa-i castig bunavointa? Nu ei ar trebui sa o castige pe a mea, sa ma intorc si cu salariul de luna viitoare? 🙂 Vezi, aici intervine dilema mea…

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

top posts

  • Totul despre voucherele Materna, stimulentul financiar...

    27.Mar.2019
  • De unde luăm haine pentru gravide?

    26.Sep.2018
  • Descoperirea de ieri: mici la cuptor.

    02.May.2020
  • Merită să iei un uscător de...

    12.Jan.2018
  • Ceasul Tissot România – o ediție...

    17.Oct.2018
  • O idee de afacere cu profit...

    05.Feb.2018
  • Serialul Dark. Merită văzut?

    17.Jan.2018
  • Târgul din Vitan – cel mai...

    04.Feb.2018
  • De mers în România: Cuibul de...

    16.Jul.2020
  • Review Seiko Alpinist SARB017. Cel mai...

    15.Jul.2017
  • Dorian Popa poartă ceasuri fake?

    29.Aug.2018
  • Ceasurile românești – o amenințare pentru...

    19.Feb.2018
  • Cele mai bune ceasuri pentru supraviețuire

    09.Oct.2017
  • Rolex: câteva lucruri pe care (probabil)...

    08.Aug.2017
  • Cum se pronunță corect numele ceasurilor?

    27.Aug.2017

Archives

  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • Email
  • RSS
  • About me
  • Contact
  • Politica de confidențialitate
  • Politica privind fișierele cookies
  • Embed iList

© 2013 - 2020 - dibette.ro


Back To Top
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare sau apasand butonul „Accept” va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.Detalii. Accept Nu accept
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT