Fiindcă săptămâna aceasta s-au aniversat 50 de ani de la primul pas pe Lună, am zis că e o ocazie perfectă să mergem la expoziția spațială Space Adventure. Aceasta se desfășoară în București, la Romexpo, în Pavilionul C3, ca să fim cât mai exacți. A început pe 6 iulie și va fi deschisă până pe 15 octombrie. Așadar, timp berechet să mergi să o vizitezi.
Expoziția spațială este structurată în principiu pe trei zone, fiecare fiind dedicată unui program spațial mai important: rusesc, american și european. În fiecare secțiune vei putea vedea costume de piloți pentru zboruri la mare altitudine, costume de astronaut, planuri de zbor și multe alte obiecte folosite de astronauți în misiunile lor în afara Terrei. De departe, cea mai atractivă zonă este cea americană, unde poți afla despre toată istoria misiunii Apollo. Este interesant că au reușit să pună în cadrul expoziției chiar și o replică 1:1 a unui modul de comandă folosit în ultimele misiuni Apollo. Nu poți intra înăuntru, însă poți vedea toate detaliile interioare destul de bine. Mi-e destul de clar acum că astronauții nu suferă de claustrofobie. 🙂 De fapt, dacă mă gândesc mai bine, nu cred că au sau și-au depășit excelent toate fobiile.
Ultima oprire înainte de ieșirea din expoziția spațială va fi cu siguranță pe placul copiilor (dar nu numai 🙂 ). Aici e o secțiune de entertainment care cuprinde simulatoare de avioane de vânătoare, sisteme VR sau simulatoare M.A.T. (Multi Axis Trainer). De menționat este faptul că, dacă vrei să folosești aceste aparate, trebuie să achiziționezi separat de biletele de intrare niște jetoane care costă 7 lei/bucata. Și trebuie și puțină răbdare, căci se mai formează uneori și cozi la echipamentele mai populare.
Per total, expoziția spațială mi s-a părut interesantă. Este perfectă pentru cei mici și chiar pentru pasionații mai mari ai domeniului. Mie mi-a plăcut. 🙂 Tot traseul expoziției durează aproximativ 1 oră, fără opririle la spațiul cu simulatoarele. Nu există ghid, dar nici nu prea ai avea nevoie sincer.
Noi am achiziționat biletele online, direct de pe site-ul lor. Am preferat să le luăm pe cele cu interval orar, care sunt mai ieftine (65 lei/adult), care te obligă însă să intri în expoziție doar între anumite ore. Dacă nu ești flexibil, poți opta pentru biletele VIP (80 lei/persoană), care îți oferă posibilitatea să vizitezi când dorești expoziția spațială, în timpul programului de lucru desigur: de miercuri până vineri de la 10:00-19:30 și sâmbăta și duminica de la 10:00 la 20:30. Mai multe detalii despre expoziție găsești pe site-ul oficial.
Tweet