N-am putut să nu observ în ultima vreme că s-a deschis câte un barber shop în București la fiecare colț de stradă. Unele mai fancy, mai hipterești, altele mai de cartier și înghesuite în 3 metri pătrați. Și dacă dai un search pe Google după ”barber shop în București” vei fi inundat de zeci de rezultate, cu nume mai mult sau mai puțin inspirate.
Dar să o luăm cu începutul. Ce este un barber shop și ce servicii oferă? Well, pentru că eu n-am intrat niciodată într-unul, iar tunsul la zero pentru Andrei se întreține foarte ușor acasă :), voi face o scurtă sinteză din ceea ce am găsit și reținut eu de pe site-urile lor. Barber shop-ul este, așadar, o frizerie denumită puțin mai special, unde mergi pentru tuns sau bărbierit. Dincolo de serviciile clasice pe care le poți obține și de la Igiena sau Why Not (pentru cunoscători :)), la barber shop mai ai parte, teoretic cel puțin, și de consiliere de styling, utilizarea unor tehnici speciale de tuns, o atitudine prietenoasă și sociabilă, o cafea bună eventual. Și în unele locuri poți găsi chiar și servicii pentru îngrijirea pielii și a unghiilor. Sigur, toate aceste beneficii se reflectă negreșit și în prețurile practicate.
Nu zic că nu mă bucur că au început și bărbații să fie mai preocupați de aspectul lor fizic. Și că există intenția de a elimina o serie de prejudecăți și de a aduce bărbații pe calea cea dreaptă a îngrijirii personale. Asta este o veste foarte bună. Zic doar că văd mereu goale aceste barber shop-uri, chiar de fiecare dată când am trecut pe lângă ele. Apoi, uitându-mă în jur, mi-e destul de clar (ochiometric așa) că targetul lor este foarte restrâns. Deci probabil că există deja un top 2-3-4 barber shop-uri preferate, unde cei cu adevărat interesați de aceste servicii merg în mod regulat. Mai ales că cei mai mulți se laudă cu fidelizarea clientelei.
Așa că mereu mă întreb cum supraviețuiesc ele și de ce continuă să apară ca ciupercile după ploaie. Românii se urcă pe un val, când îl văd, și nu mai coboară de pe el decât direct în faliment, fără să anticipeze în vreun fel pasul următor (vezi și explozia de locuri cu jocuri de societate de acum 2-3 ani sau explozia cu escape room-uri – câte din astea au supraviețuit între timp și peste timp?).
Tweet