Mi se pare esențial să-ți găsești cele mai bune surse de informare în sarcină și să citești cât mai mult, mai ales că organismul trece prin foarte multe schimbări, unele chiar surprinzătoare. Știind de ele în avans, ajută să nu te panichezi, îți dai seama mai ușor ce este firesc să se întâmple și ce nu, când e cazul să programezi o vizită extra la medic etc. Pe mine m-a ajutat enorm să citesc etapizat, pe săptămâni sau trimestre, ca să pot lua lucrurile așa cum vin. Sunt destule deodată, nu e cazul să anticipezi și mai mult. 🙂
Eu am folosit următoarele surse de informare în sarcină și n-au dat greș până acum:
1. Medicul ginecolog, care supraveghează sarcina. Evident, cea mai importantă sursă de informare. Din fericire, am dat pentru un medic care discută foarte mult cu pacientele, care-ți povestește exact prin ce schimbări trece corpul tău, ce poți face pentru a te adapta mai ușor și te încurajează să pui întrebări. Așa că, înainte de fiecare consultație, îmi pregătesc o listă cu diverse aspecte pe care îmi doresc să le lămurim împreună (chestiuni pe care le-am citit și vreau să le double check, simptome pe care le am și nu sunt sigură că sunt în regulă etc.). Asta mă ajută să simt că am în permanență control asupra situației (deși sunt aproape sigură că l-am pierdut în urmă cu aproape 9 luni 🙂 ).
2. Cărți. Mie mi-a recomandat o prietenă cartea ”La ce să te aștepți când ești însărcinată” și îi mulțumesc enorm pentru asta. Este, într-adevăr, de maxim ajutor și a fost suficientă informație utilă, până în acest punct. Este structurată în 5 părți diferite – pornește de la concepție, trece prin sarcină și naștere, ajunge la primele luni post naștere și încheie cu informații despre sănătatea în sarcină & eventualele complicații pe care ai putea să le întâmpini și modalități de a le face față. Găsești în carte (aproape) toate întrebările pe care ai putea să ți le adresezi în această perioadă, formulate ca atare, și cu răspunsuri pertinente. Cam tot ce am vrut să double check cu medicul ginecolog a fost adevărat, deci n-am motive, până acum cel puțin, să nu o consider o foarte bună sursă de informare. Cartea prezintă atât perspectiva ta – ce se schimbă în organism, ce și cum e posibil să simți -, cât și din perspectiva bebelușului – etapele de dezvoltare.
3. Grupul de Facebook ”La primul bebe”. Am auzit prima dată despre el la job, în contextul unor proiecte și trebuie să recunosc că nu i-am acordat prea mare importanță până când nu am avut nevoie. Este o comunitate uriașă și foarte activă aici, un schimb reciproc de idei, informații și experiențe. Evident, trebuie să ai grijă să filtrezi totul, că nu se aplică aceleași reguli pentru toată lumea. Dar ajută să te alături încă din primele luni, pentru că poți găsi inclusiv review-uri despre anumite produse pe care te gândești să le cumperi (cărucioare, device-uri etc.) și e bine să vezi toate perspectivele înainte să te arunci cu capul înainte.
4. Cursuri dedicate. Dacă dai un search după ”curs pregătire naștere” vei găsi o grămadă de opțiuni, din o mulțime de direcții – spitale private, centre dedicate mamei și copilului, asociații, ONG-uri etc. Unele tratează doar nașterea naturală, altele tratează doar aspecte legate de îngrijirea copilului imediat după naștere, unele sunt mai scurte, altele de durată. Trebuie să-ți dai seama, în primul rând, ce vrei să afli mai exact de la un astfel de curs, să treci cu atenție prin opțiuni și apoi să alegi ce ți se potrivește.
Noi am optat, de exemplu, pentru cursul de Lamaze de la Centrul 9 luni, susținut de Lidia Gheorghe, Educator Prenatal Certificat Lamaze, Consultant in Alaptare, Doula. Are 4 sesiuni, fiecare a câte 3 ore și mi s-a părut că este exhaustiv – vorbim despre planul de naștere, travaliu și dureri, ce poți face pentru a avea un travaliu cât mai ușor, partea de puericultură și alăptare. Deocamdată, suntem în plin proces de derulare cu el, dar voi reveni cu un articol complet despre asta imediat ce-l terminăm.
5. Site-ul Regina Maria. Există o secțiune pe site care tratează sarcina ”pe săptămâni” și îți spune, în câteva rânduri, cum evoluează copilul și cum evoluează corpul tău. Mie mi-a făcut mare plăcere să intru aici, săptămână de săptămână.
6. Târgurile dedicate bebelușilor (Baby Boom, Baby Expo). Noi am fost la ambele și cel mai mare beneficiu este că îți oferă posibilitatea de a discuta cu diverși producători sau furnizori și să le adresezi întrebări. Sigur, toți vor să-ți vândă tot ce au de vândut, sunt multe informații noi, nu ai de unde să știi încă din primul moment ce-ți trebuie și ce nu, e complicat să iei niște decizii. Tocmai de aceea este bine să mergi, să vezi produsele, să pui toate întrebările și abia apoi să cântărești, la rece, lucrurile.
7. Blogurile de parenting. Fie că sunt din România sau de peste hotare, informațiile găsite aici trebuie luate cu precauție. De ce? Pentru că ele reprezintă (în cele mai multe cazuri) doar experiența particulară a persoanei respective și nu un adevăr absolut, care se aplică tuturor familiilor/ mamelor/ sarcinilor/ copiilor etc. Mi se pare importantă această precizare, pentru că am tot citit comentarii de tipul ”nu e adevărat, mie nu mi s-a întâmplat asta” și mă șochează puțin treaba asta. Cert este că e bine să pleci urechea și la experiențele altora, că din fiecare lucru ai câte ceva de învățat, cu siguranță.
Dacă mai aveți alte surse de informare în sarcină, care v-au ajutat în această perioadă, mi-ar plăcea mult să le aflu. 🙂
Tweet