Mă tot țin să scriu despre acest subiect. De când am fost în Sibiu, la FITS, mai precis. Treaba este că acolo am fost cazați la o pensiune – Levoslav House – care avea în baie o trusă de prim ajutor, cu pansamente, spirt și tot tacâmul. Acum îmi pare rău că nu i-am făcut poză. Că așa se întâmplă – fotografiez toate prostiile, mai puțin ce contează. În fine.
Cert este că mi s-a părut ciudat la început. A fost primul loc de cazare unde am văzut așa ceva în baie, în cameră. Cine naiba pleacă de la premisa că vei avea nevoie, în vacanță, de asemenea chestii? Dar apoi mi-am amintit numai de câte ori am alergat eu după plasturi în vacanțe sau de câte ori nu m-am tăiat, din greșeală, și am tânjit după un pansament corespunzător sau după un strop de spirt. Că accidentele vin când te aștepți mai puțin. Sau când ești cu ochii după clădiri și nu te uiți pe unde mergi.
Și mi-a răsărit întrebarea: de ce nu au toate camerele de hotel o astfel de trusă până la urmă? Așa cum șoferii sunt obligați, de exemplu, să aibă în portbagaj. Recunosc, nu mi-am pus niciodată problema până acum și nici nu am sesizat să existe (chiar la hotelurile mari) vreo soluție alternativă măcar (nu zic în fiecare cameră). Să te informeze când te cazezi – aici se ia micul dejun, iar în caz de orice, avem disponibilă pentru dumneavoastră o trusă de prim ajutor cu cele necesare. O găsiți la recepție 24/7. De exemplu.
Am dat un search pe Google, căutând răspunsuri la dilema mea. Și am găsit așa:
- oameni care se plâng pe TripAdvisor de lipsa unor astfel de truse medicale din camerele de hotel – semn clar că sunt necesare; unul a avut un mic accident chiar în camera de hotel, la duș. Nu vreau să-mi imaginez cum arăta mocheta aia la check-out (apropo de obsesia mea, despre care discutam aici 🙂 ).
- pe http://turism.gov.ro am găsi un document cu normele metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi alimentaţie publică, a licenţelor şi brevetelor de turism; am aflat multe lucruri interesante, pe care ”structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare” ar trebui să le asigure (ex: turiştii să nu fie deranjaţi de zgomotele produse de instalaţiile tehnice ale clădirii sau de alţi factori de poluare), dar nici urmă de trusa de prim ajutor sau de un alt tip de asistență în caz de orice. N-am avut răbdare să parcurg toate cele 28 de pagini, dar am dat search după ”trusă”, ”medicală”, ”prim ajutor”, ”medical”, ”sănătate”, ”urgență” și rezultatele au fost 0.
- în privința legislației la nivel mondial, lucrurile devin complicate, greu de urmărit și supuse dezbaterii; am găsit, în schimb, un articol interesant al unui profesor universitar de la Griffith University, Australia, care prezintă tangențial această situație. Adică el se axeaxă mai mult pe ideea de prim ajutor (care are mai multe implicații totuși) și nu răspunde dilemei mele – trusa de prim ajutor (deci plecăm de la premisa că te rezolvi singur și e pentru situații minore). Chiar și așa, aparent hotelurile și resorturile nu au obligația de a oferi servicii medicale, ci doar de a oferi primul ajutor în măsura posibilului (discutabil aici) și să sune la serviciile de urgență locale. Ceea ce este de înțeles până la urmă.
Deci trag concluzia că pensiunea din Sibiu a făcut un exces de zel – de lăudat de altfel. 🙂
Întrebarea mea este: vi s-ar părea necesar ca toate hotelurile & pensiunile să aibă o astfel de trusă de prim ajutor în camere?
Tweet