Vara asta am ales să facem un concediu altfel: un road trip în doi, cu mașina noastră (d-asta am decis că e vremea să mă apuc din nou de condus 🙂 ). Am plecat pe ruta București-Ungaria-Croația, cu mai multe opriri planificate pe drum și mai multe obiective în minte. Nu a fost deloc ușor cu pregătirile, dar voi reveni cu detalii pe blog și în acest sens.
Până una alta, însă, de un aspect m-am lovit până acum: plictiseala din mașină. Mai ales pe traseele mai lungi, unde sunt de parcurs 500-600 km dintr-o bucată. Și ca șofer și ca pasager, lucrurile devin îngrozitoare de la un punct încolo, oricât de multe lucruri ai avea de povestit și dezbătut. În special după ce treci granița României și încep autostrăzile adevărate – deci ai putea seta mașina și pe pilot automat și tot ai ajunge unde ai nevoie.
Prin urmare, am pus pe hârtie câteva activități de ucis timpii morți din mașină:
(a) Notarea gândurilor pe telefon. Așa s-a născut și acest articol și tot așa vor lua naștere și celelalte despre road trip. Mă folosesc de acest timp pentru a-mi nota toate impresiile din locurile vizitate, prețuri sau sfaturi dacă este cazul. Țin, practic, un jurnal al călătoriei în notes – un lux pe care nu prea mi l-am permis în celelalte vacanțe.
(b) Cititul cu voce tare. Cu alte cuvinte, caut articole interesante și le citesc cu voce tare, pentru a-l implica și pe șofer în poveste. Am încercat și cu o carte, dar nu rezist mai mult de 15-20 minute, pentru că îmi pierd concentrarea.
(c) Karaoke. O idee la îndemâna oricui, pentru care ai nevoie, însă, de pregătire în prealabil. Noi ne-am stabilit de acasă un playlist corespunzător, cu piesele potrivite. De la B.U.G. Mafia și până la Coldplay.
(d) Jocuri tâmpite. De la Ce încape într-o valiză și până la Fazan, totul funcționează în astfel de situații. Noi mai avem câteva, însă, despre care nu știu dacă le-am inventat sau auzit pe undeva:
- Abrevierea. Este preferatul meu de când eram mică și mergeam la țară. Practic, citesc plăcile de înmatriculare ale mașinilor din jur și încerc să găsesc cuvinte potrivite pornind de la cele 3 litere (ex: MCN devine mocnit; PCT devine pocăit și tot așa). În țările care au doar două litere pe plăcuță, lucrurile devin chiar și mai simple. 🙂
- Povestea pasagerilor. Am o plăcere vinovată de a mă uita în mașinile pe lângă care trecem. Și pornind de la ceea ce văd (o grimasă, un gest, un obiect etc.), încerc să-mi imaginez povestea persoanelor respective.
- Cea mai … amintire. Unde în locul punctelor poți adăuga ”fericită”, ”tristă”, ”rușinoasă”, ”veche”, ”recentă”, ”surprinzătoare” etc. Poate fi un joc simpatic, pentru a mai depăna amintiri și pentru a povesti. Noi le cam știm deja pe ale noastre, dar tot e simpatic.
(e) Research despre următorul loc de vizitat. Aici e puțin mai delicat cu internetul, dar ajută să cauți din timp pe unde poți mânca bine sau care ar fi must-have-urile de văzut. Din experiențe anterioare, însă, știu că trebuie să evit să mă uit la Google Images, ca să nu am dezamăgiri. 🙂
Bine, mai sunt și alte lucruri, precum: admiri împrejurimile, bârfești buna organizare a vecinilor europeni, studiezi fizionomia localnicilor, te miri de podurile făcute pentru animale pe autostrăzi când noi nu avem nici măcar pentru pietoni, dar astea sunt detalii deja.
Cam asta am găsit noi în primele 24 de ore petrecute în mașină până acum (nu legate, slavă Cerului). Deci dacă mai aveți sugestii, ne-ar ajuta cu siguranță, că suntem abia la început.