Cum ar fi dacă azi ai cumpăra un ceas și când ajungi la bătrânețe ar valora de 2000 de ori mai mult? Exact asta i s-a întâmplat unui veteran american, care a aflat recent că ținea prin casă un Rolex care valorează în prezent vreo 700.000 de dolari.
Povestea apare în cadrul emisiunii Antique Roadshow. Este un program asemănător cu Pawn Stars, unde oamenii vin să vândă diverse obiecte vechi și deosebite, în speranța că vor lua marele jackpot. Se pare că de data asta norocul a dat peste un nene care arată ca un bătrân hipiot. În anii ’70, el a luptat în armata SUA, iar la sfârșitul stagiului și-a comandat un Rolex Daytona. L-a costat la vremea respectivă 346 de dolari, aproape toată solda lui pe o lună. Omul spune că voia să-l folosească la scufundări și la activitățile zilnice, dar i s-a părut mult prea frumos ca să-l pună la astfel de încercări. Așa că l-a pus la păstrare în cutie și cutia într-un sertar. Și acolo a stat vreo 45 de ani. Până în prezent, când l-a scos la lumină și a aflat că valorează între 500.000-700.000 de dolari.
Suma rezultă, în primul rând, din condiția excelentă în care se află ceasul. Pe lângă faptul că nu a fost purtat niciodată, ceasul vine la pachet și cu tot setul de cutii și hârtii originale, așa cum au ieșit din fabrica elvețiană la vremea respectivă. Apoi, modelul acesta (Rolex Cosmograph Oyster Ref. 6263) este extrem de rar și a devenit o piesă râvnită de foarte mulți colecționari. Și, nu în ultimul rând, acest Rolex s-a transformat ulterior într-un simbol, datorită celebrului actor Paul Newman. Să nu uităm că ceasul lui a fost vândut acum doi ani pe multe milioane de dolari.
Dar hai să mă întorc puțin la cifre. Așadar, omul a cumpărat în 1975 ceasul cu 346 de dolari. Banii aceștia ar însemna vreo 1700 de dolari, actualizați cu inflația la zi. Comparativ, prețul de retail al unui Rolex Daytona pornește astăzi de la 13.000 de dolari (dacă îl găsești pe stoc, evident). În 45 de ani a câștigat 699,654 de dolari, dacă luăm în considerare că îl va vinde cu cel puțin 700.000 de dolari. Asta înseamnă un R.O.I. anual de 18%. Berkshire Hathaway (compania lui Warren Buffett), prima într-un top al celor mai profitabile acțiuni din ultimii 50 de ani, are un R.O.I. anual de 19%. Ce investiție la bursă? Ce idei de afaceri și antreprenoriat? Cumperi acum un ceas și vezi dacă ai tras lozul câștigător la bătrânețe. 🙂
Dar, până la urmă, poate fi considerat un ceas o investiție pe termen lung? E discutabil. Poate o să scriu un articol separat pe această temă. Cert e că, în acest caz, americanul a avut și foarte mult noroc. E aproape imposibil să fi știut cu aproape jumătate de secol înainte că acest model de Rolex va ajunge atât de valoros. Asta dacă nu cumva e vreun călător în timp. 🙂 Eu cred că ceasul acesta va atinge fără probleme suma de 1 milion de dolari. Probabil că unii colecționari deja se caută de mărunțiș prin buzunare. Mi-e clar însă că dacă îl va vinde, veteranul își va asigura o bătrânețe fără griji.