Cu prilejul acestei vacanțe, am avut ocazia să văd un Rolex, la mâna proprietarului vilei în care am stat. Și nu orice Rolex, ci un Cosmograph Daytona din aur galben (ceasul de mai sus). Recunosc că mi-a atras instant atenția, mai ales că mai rar vezi un ceas de peste 35.000 euro în afara vitrinelor sau a seifului. Am aflat ulterior că omul chiar era pasionat de ceasuri și în special de Rolex-uri, având chiar la propria vilă logo-ul companiei peste tot. Am stat de vorbă cu el zeci de minute despre acest subiect și asta m-a inspirat să scriu câteva fun facts despre Rolex .
- Rolex produce manual fiecare ceas, alcătuit din componente fabricate integral tot de aceștia.
Mulți producători de ceasuri își achiziționează piesele de la furnizori externi, cum ar fi de la Swatch, de pildă. Însă, Rolex își produce singur toate componentele. Astfel, printre altele, compania deține propria turnătorie pentru fabricarea pieselor din metale prețioase sau aliaje deosebite. De altfel, chiar dacă în anumite operațiuni se folosesc și mașini pentru asamblare, în cele mai multe cazuri ceasurile Rolex sunt fabricate manual.
- La origini, Rolex este o companie engleză și nu elvețiană.
Este de notorietate faptul că Rolex este o companie din Elveția. Însă aceasta a fost fondată în 1905, în Londra, mai întâi sub numele de Wilsdorf&Davis (de către fondatorii Hans Wildorf și Alfred Davis). La începuturi, nu a produs ceasuri, ci a fost axată pe vânzarea acestora. Treptat, începând să producă propriile piese, fondatorii au observat că Elveția devenea un fel de Silicon Valley al orologeriei pentru vremea respectivă. Astfel, de abia în anul 1920 a fost înregistrată în Elveția compania Rolex SA.
- Rolex aparține de fapt unei organizații caritabile.
Când soția cofondatorului Hans Wildorf a decedat, acesta din urmă a fondat Hans Wildorf Foundation. Ulterior, el a transferat întreaga conducere a companiei Rolex SA către fundația sa. Deși este un mod atipic de a conduce o companie, probabil au existat și considerente fiscale atunci când s-a făcut această schimbare. Prin acest artificiu, de pildă, toate statisticile financiare ale companiei Rolex rămân secrete.
- De ce Rolex?
Multe companii care produc ceasuri împrumută în denumire numele fondatorilor săi. Nu este și cazul Rolex. Acest nume a fost ales pentru că este scurt, arată bine și, mai ales, poate fi ușor pronunțat în orice limbă. Fondatorul său credea, de altfel, că așa ar trebui să sune un ceas pe care îl întorci.
- Rolex – companie inovatoare.
Pe parcursul timpului, Rolex a adus foarte multe noutăți în industria ceasurilor:
- Primul ceas de mână rezistent la apă (1926);
- Ceasul rezistent la 100m adâncime (1953);
- Primul ceas cu schimbarea automată a datei (1945);
- Ceasul cu multiple fusuri orare (1954).
De altfel, Rolex este recunoscut pentru modalitățile prin care și-a îmbunătățit constant propria producție de ceasuri. Printre altele, compania a folosit pentru prima dată oțelul inoxidabil 905L, care are o duritate mai mare și rezistență crescută la coroziune față de alte tipuri de oțel.
- Rolex = precizie
Precizia ceasurilor Rolex reprezintă o particularitate esențială a acestui brand. Încă de la începuturile companiei, fondatorul său a încercat să ofere ceasurilor produse o precizie care să fie recunoscută oficial. Astfel, Rolex este în prezent cel mai mare producător de ceasuri certificate oficial ca fiind cronometru. Mecanismele sunt certificate de C.O.S.C. pentru precizie și autonomie. Asta în timp ce Rolex își face și el propriile testări asupra întregului ceas. Testele producătorului sunt mult mai drastice. De pildă, măsurătorile C.O.S.C. permit o abatere de -6/+4 secunde pe zi, în timp ce Rolex permite abateri de doar -2/+2 secunde pe zi.
- Ceasurile Rolex nu au fost scumpe mereu.
În al doilea război mondial, ceasurile Rolex erau deseori folosite de soldații britanici și americani. După terminarea războiului, un Rolex putea fi cumpărat, nou, cu doar câteva sute de dolari. Acum însă, fără câteva mii de dolari nu îți poți achiziționa un Rolex nou. Un exemplu elocvent este cazul unui soldat american care a cumpărat în 1960 un Rolex Master GMT cu 120$. 55 de ani mai târziu, același ceas valora circa 70.000$.
Din motivele de mai sus și nu numai, și acum dacă rogi pe cineva să-ți spună o marcă de ceas scump, primul răspuns va fi Rolex. Da, Rolex produce ceasuri scumpe. Însă, nu și pe cele mai scumpe. De pildă, branduri ca Patek Philippe sau Ulysse Nardin produc piese cu prețuri mult mai mari ca Rolex. Aceștia din urmă au reușit totuși să se poziționeze în piață ca fiind brandul reprezentativ al segmentului de lux.
Tweet
1 comment
[…] fabrica, marca Orex încă mai putea fi folosită. Totul s-a schimbat însă atunci când a intrat Rolex în […]